Taiwan satte hurtigt massivt ind mod corona: Dansk direktør føler sig tryg

I modsætning til både Kina og Hongkong har den taiwanske regering taget ved lære af den Sars-epidemi, der ramte regionen hårdt for 17 år siden. Myndighederne har styr på situationen, mener dansker i Taiwan

Taiwan har fra begyndelsen haft en strategi med at få så mange borgere som muligt til at bruge ansigtsmasker for at beskytte sig mod coronavirus. Her er folk i kø i denne uge i Taipei for at købe flere ansigtsmasker. – Foto: Sam Yeh/AFP/Ritzau Scanpix.
Taiwan har fra begyndelsen haft en strategi med at få så mange borgere som muligt til at bruge ansigtsmasker for at beskytte sig mod coronavirus. Her er folk i kø i denne uge i Taipei for at købe flere ansigtsmasker. – Foto: Sam Yeh/AFP/Ritzau Scanpix.

Afstanden mellem Taiwan og Folkerepublikken Kina er kun 180 kilometer på det smalleste sted i Taiwan Strædet. Og dagligt plejer flere tusinde kinesiske turister at tage turen over til øen. På trods af det er det lykkedes den taiwanske regering at dæmme op for spredning af den farlige coronavirus.

Det er de også vældig godt tilfredse med på Copenhagen Offshore Partners, COP’s, kontor i hovedstaden Taipei. Ifølge COP’s chef i Taiwan, Jesper Krarup Holst, skyldes succesen ikke mindst regeringens meget hurtige og konsekvente måde at håndtere tingene på. Det betyder blandt andet, at ingen af hans 80 medarbejdere p.t. er smittet, men at ledelsen hele tiden holder øje og træffer forholdsregler, hvis de ansatte eksempelvis har været i kontakt med potentielle smittebærere.

”Vores opfattelse er, at regeringen og myndighederne har rigtig godt styr på situationen. Før der overhovedet var slået alarm nogen andre steder i Asien, var Taiwans regering ude med retningslinjer blandt andet på, hvordan vi skulle forholde os som virksomheder,” fortæller Jesper Holst.

”På den baggrund besluttede vi at holde kontoret lukket to ekstra dage lige efter det kinesiske nytår. Det gav os tid til at skaffe et lager af masker og håndsprit, så alt var forberedt, da medarbejderne kom tilbage fra ferie,” forklarer han.

Nøgleordene i Taiwan har været forberedelse og hurtighed. Det var læren af Sars-epidemien i regionen, som i 2003 kostede omkring 800 mennesker livet, og baggrunden for at der blev etableret en slags epidemi-kommandocentral. Det var også den enhed, der allerede den 20. januar tog affære og oplistede 124 tiltag – lige fra grænsekontrol over tests til allokering af ressourcer til hospitalerne. Og som professor C. Jason Wang fra Stanford University skriver i Journal of The American Medical Association:

”Hvis man sammenligner det at inddæmme en epidemi med et 100 meter løb, så havde Taiwan et forspring, fordi de havde forberedt sig.”

Skolerne i Taiwan blev genåbnet den 20. februar, men man tager nu coronaforholdsregler i undervisningen som her på Dajia-skolen i Taipei. – Foto: Ann Wang/Reuters/Ritzau Scanpix.
Skolerne i Taiwan blev genåbnet den 20. februar, men man tager nu coronaforholdsregler i undervisningen som her på Dajia-skolen i Taipei. – Foto: Ann Wang/Reuters/Ritzau Scanpix.

I andre lande har hamstring af mundbind været et kæmpe problem, med det har ikke været tilfældet i Taiwan. Her var regeringen hurtig til at øge produktionskapaciteten, så der i stedet for en million kunne produceres hele 10 millioner mundbind om dagen. Derudover fastsatte myndighederne en pris på en krone pr. styk. Og endelig blev der udviklet en app, hvor man kunne se, hvilke apoteker der havde hvor mange mundbind på lager. På den måde behøvede man ikke stå i kø for at sikre sig de eftertragtede mundbind.

”Vores firma arbejder tæt sammen med økonomiministeriet om udvikling af Taiwans offshore-industri. Og lige pludselig oplevede vi, at næsten hele det ministerium arbejdede med at sørge for produktionen af masker. Det går igen i hele samfundet herovre, at der skal være et ordentligt katastrofeberedskab. Alle har et ansvar – ikke kun regeringen, men også den enkelte borger og de enkelte virksomheder. Så det prøver vi også på at leve op til,” siger Jesper Holst og giver et eksempel:

”I sidste uge – næsten samtidig med at statsminister Mette Frederiksen (S) varslede nedlukning af Danmark – havde vi besøg af to kolleger fra København. De var hverken syge eller noget. Alligevel kunne der jo være en risiko, sådan som det greb om sig i Danmark. Så derfor bad vi dem om at blive på deres hotel og ikke komme ind på kontoret. Det var os selv, der var ekstra forsigtige – ikke noget, myndighederne havde pålagt os.”

I modsætning til Danmark og en række andre europæiske lande, der lige nu er meget slemt ramt, er der ikke særlig meget, der som sådan er lukket ned i Taiwan. Skolerne er for længst åbnet igen. Det blev de den 20. februar efter en to ugers forlænget kinesisk nytårsferie, hvor skolernes ledelse fik tid til at få sat et beredskab op. Også arbejdspladser som Copenhagen Offshore Partners har kunnet fortsætte med ”business as usual”, blot under skærpede omstændigheder som daglige temperaturmålinger, og at gæster skal udfylde deklarationer med rejsehistorik.

”Vores firma har kontorer både i USA, Australien, Sydkorea og forskellige steder i Europa. Og jeg tror faktisk, at vi er det eneste kontor, der stadig holder åbent. Det skal dog siges, at 15 medarbejdere p.t. arbejder hjemmefra, fordi de har været i kontakt med folk, der er kommet hjem fra rejser fra højrisikolande,” fortæller Jesper Krarup Holst.

Det har nemlig vist sig, at langt hovedparten af de nyest registrerede smittede personer har det til fælles, at de alle har slæbt virussen med hjem fra udlandet. Det drejer sig om lande som Italien, Tyskland og Frankrig. I mandags var der tale om otte nye corona-smittede – den største stigning på en enkelt dag siden det første udbrud den 21. januar Derfor har sundhedsminister Chen Shih-chung nu beordret lukning for al indrejse fra europæiske Schengen-lande.

”Jeg må sige, at selvom vi ikke er beordret til at sidde hjemme bag lukkede døre, så føler vi os ret trygge her i Taiwan. Her går børn i skole og folk på arbejde, så hjulene kan holdes i gang. Og jeg synes, man må rose Taiwan for at have sat ind med tiltag i en meget tidlig fase. På den måde har vi undgået de intervenerende indgreb, vi ellers har set i mange andre lande,” siger Jesper Krarup Holst.

Det har vakt undren, hvorfor Verdenssundhedsorganisationen, WHO, ikke har udbredt kendskabet til Taiwans succesfulde måde at håndtere coronakrisen på. Men det skyldes tilsyneladende, at Kina er medlem af WHO, og dermed er Taiwan udelukket, da kun meget få lande i verden anerkender Taiwan som et selvstændigt land.