Taiwans første kvindelige leder er inspireret af Merkel

Den 59-årige Tsai Ying-wen, som i lørdags vandt historisk præsidentvalg, er en erfaren, men genert forhandler

Den 59-årige jurist Tsai Ying-wen vandt i weekenden en sikker sejr ved præsidentvalget i Taiwan, hvor Kuomintang-partiet for første gang i historien nu er sendt i opposition. Den nye præsident har lovet vælgerne at dyrke den taiwanske identitet fremfor at fortsætte tilnærmelsen til Kina i samme høje tempo som hidtil. -
Den 59-årige jurist Tsai Ying-wen vandt i weekenden en sikker sejr ved præsidentvalget i Taiwan, hvor Kuomintang-partiet for første gang i historien nu er sendt i opposition. Den nye præsident har lovet vælgerne at dyrke den taiwanske identitet fremfor at fortsætte tilnærmelsen til Kina i samme høje tempo som hidtil. - . Foto: Scanpix.

Mindre overflade og mere indhold. Sådan kunne man sammenfatte Taiwans nyvalgte præsident, Tsai Ying-wens, personlige og politiske stil.

Tsai Ying-wen er en erfaren forhandler og pragmatisk politiker, der samtidig er lidt genert og mediesky. Hun går uden makeup og ynder at fortælle journalister, at hendes flade sko er flere år gamle. Ifølge Financial Times har hun sammenlignet sig selv med den tyske forbundskansler, Angela Merkel:

”Hendes styrke er ikke hendes udstråling blandt publikum. Men hendes tænkning og beslutsomhed er, hvad der er brug for, når man skal lede et moderne land.”

I weekenden vandt den 59-årige jurist med den nedtonede stil præsidentvalget med hele 56 procent af stemmerne. Tsai fik næsten dobbelt så mange stemmer som sin nærmeste modkandidat, og samtidig fik hendes parti, Det Demokratiske Progressive Parti, DPP, for første gang flertal i parlamentet på øen ud for det kinesiske fastland.

Tsai Ying-wen bliver dermed den første kvindelige leder i hele den kinesisk-talende del af verden siden enkekejserinde Cixi, der regerede Kina indtil sin død i 1908.

Bedriften bliver ikke mindre af, at Tsai selv har arbejdet sig op i politik i modsætning til andre asiatiske kvindelige toppolitikere som Myanmars Aung San Suu Kyi og Sydkoreas Park Geun-hye. Mens de begge er døtre af tidligere politiske ledere, kommer Tsai fra en familie uden politisk baggrund.

Hendes far var i bilbranchen, og hun voksede op som yngste datter i en stor børneflok. Hun læste jura på universitetet i Taipei og siden i USA og Storbritannien, hvor hun har en ph.d. fra London School of Economics.

Tilbage i Taiwan underviste hun på universitetet og blev siden hentet ind som embedsmand med speciale i international handel. I 2000 blev hun formand for Mainland Affairs Council, det vigtige råd, der håndterer Taiwans vanskelige forhold til Kina.

Tsai Ying-wen beskrives som en tålmodig forhandler, der ikke går efter hurtige gevinster og ikke giver sig uden kamp.

”Min erfaring har vist mig, at jeg med tålmodighed og klogskab skal vente på den rette timing, der gavner mig, før jeg træffer en beslutning,” har hun ifølge nyhedsbureauer Reuters skrevet i en biografi om sin ledelsesstil, der også vækker mindelser om den ofte tøvende tyske forbundskansler.

Først i 2004 meldte Tsai Ying-wen sig ind i DPP, der traditionelt har stået for uafhængighed af Kina. Hun overtog formandsposten, efter at den daværende præsident Chen Shui-bian måtte træde tilbage på grund af korruptionsanklager, der siden sendte ham i fængsel.

Hun formåede at samle det splittede parti efter Chen Shui-bian, der yndede at provokere Kina i en grad, så Taiwans nære allierede, USA, nærmest slog hånden af ham. I stedet har Tsai på forhånd forsøgt at berolige begge parter ved at forsikre om, at hun ikke vil ændre på status quo og samarbejde med Kina, samtidig med at hun vil øge Taiwans internationale spillerum.

Hun er ugift og har ingen børn, men to katte med navnene Tænk tænk og Ah Tsai. Hun er fortaler for, at personer af samme køn skal have lov til at gifte sig. Hvis det ender med at blive vedtaget, ville det i givet fald også være første gang i et kinesisk samfund og i Asien.