Talebans løfte om pigeskoler mødes med skepsis

Taleban er klar til at acceptere oprettelsen af pigeskoler. I hvert fald hvis man skal tro Afghanistans undervisningsminister, men ifølge eksperter er der ingen tegn på, at Taleban har skiftet kurs

Elever i en pigeskole i Kabul. Siden Talebans fald er pigerne kommet tilbage i klasseværelserne.
Elever i en pigeskole i Kabul. Siden Talebans fald er pigerne kommet tilbage i klasseværelserne. Foto: Patrick Baz.

Skoler, der bliver udsat for gaseksplosioner, lærere, der bliver henrettet i skolegården, og trusler mod forældre, som sender deres døtre i skole. Historierne om Talebans modstand mod afghanske skolepiger er mange. Men nu er der måske udsigt til, at Afghanistans piger trygt kan pakke skoletasken.

Under Verdens Uddannelsesforum i London, som blev afholdt i januar, gjorde Afghanistans undervisningsminister det klart, at Taleban ikke længere er imod oprettelsen af pigeskoler.

"Hvad jeg hører fra den øverste politiske top i Taleban er, at de ikke længere modsætter sig uddannelse og heller ikke pigers uddannelse," sagde undervisningsminister Farooq Wardak, ifølge britiske BBC.

Herhjemme bliver meldingen mødt med skepsis. Så længe Taleban ikke melder klart ud, at de accepterer pigeskolerne, er der ifølge Qasim Sikander, cand.mag. i historie fra Københavns Universitet og ekspert i Afghanistan, ikke grund til at tro, at der er hold i undervisningsministerens udtalelse. Qasim Sikander følger udviklingen i Afghanistan tæt og ser ingen tegn på, at Taleban har blødt op over for holdningen til pigeskoler.

"Taleban viser deres magt og har statueret eksempler ved at gasse en række pigeskoler. I deres verdensanskuelse er kvinder henvist til hjemmets fire vægge, og de har ikke brug for at komme i skole. Kvinder og uddannelse går ikke i spænd med Taleban. Det er udelukkende skønmaleri, at Taleban går med til, at pigeskoler er tilladt over det hele. Det er ikke virkelighed, og man kan ikke tage det for pålydende," siger han.

Også i den humanitære organisation, Unicef, sår man tvivl om Talebans holdningsændring.

"Jeg kan håbe på det, men det er endnu for usikkert, om man kan stole på det. Det er stik imod alt det, de har sagt indtil nu, og de forsøger stadig aktivt at forhindre pigeskolerne. Det ville være et markant kursskifte og betyde en stor forbedring for landets udvikling, for i de lande, hvor kvinder bliver uddannet, klarer samfundet sig langt bedre økonomisk," siger Steen Andersen, generalsekretær i Unicef Danmark.

Stridighederne om pigeskoler har eksisteret, siden Taleban kom fra magten i Afghanistan i 2001. Under Taleban-styret var det forbudt for kvinder at gå i skole og uddanne sig. Begrundelsen var, at kvinders primære opgave var at blive gift og få børn, fortæller Qasim Sikander.

Siden Taleban-styret blev væltet, er der blevet bygget hundreder af pigeskoler over det meste af Afghanistan, og fra regeringens side har holdningen været, at ikke kun drenge, men også piger skulle have mulighed for at få en uddannelse. Med hjælp fra den nye regering og internationalt pres går omkring 40 procent af Afghanistans piger i dag i grundskole, mens tallet er 66 procent for drengene. Det viser de seneste opgørelser fra Unicef. Under Taleban-styret var det nul procent af pigerne, som gik i skole.

Selvom der på 10 år er sket en markant forbedring af pigers mulighed for skolegang, er emnet stadig omdiskuteret i det krigshærgede land, hvor Taleban gennem flere år aktivt har forsøgt at få pigeskolerne lukket.

Hundreder af skoler for både drenge og piger er blevet angrebet og ødelagt. Historier om piger, der fik kastet syre på sig på vej til skole, og skoler, der blev gasset, har gået verden rundt. Det er særligt i Afghanistans ufremkommelige dale og bjerge, hvor Taleban står stærkt, at modstanden mod skolerne har været stor.

marianne.knudsen@k.dk