Prøv avisen

Taliban kan undgås ikke i politiet

Det er umuligt at hindre Taliban i at infiltrere det afghanske politi, siger Kai Vittrup, leder af EU's politimission i Afghanistan

Den danske leder af EU's politimission i Afghanistan, Kai Vittrup, mener ikke, at man kan hindre Taliban i at infiltrere det afghanske politi, der samarbejder med Nato's styrker.Det skriver Politiken torsdag.

Vittrups udmelding kommer efter, at afghansk politimand onsdag dræbte fem britiske soldater.

- I et land, der har været i krig i 30 år, er der ingen registre, og det gør det utroligt svært at lave personundersøgelser. Vi kan spørge de ældre i samfundet og gå til nationale myndigheder, men helt sikre os mod infiltration kan vi ikke, siger Vittrup til avisen.

Drabet på de britiske soldater skete i Helmandprovinsen, tæt på det område, hvor de danske styrker opererer. Taliban har taget ansvaret for drabene.

I 2008 blev to amerikanske soldater dræbt i en lignende episode, og i oktober i år blev seks medlemmer af FN's stab dræbt af afghanere i politiuniformer.

- Jeg forstår udmærket, hvis briterne føler, at risikoen er steget, men jeg vil ikke dømme 92.000 betjente på baggrund af én mands bestialske handling, siger Kai Vittrup til Politiken.