Talrige faldgruber lurer under Trumps udenrigspolitiske jomfrurejse

Svækket Donald Trump har brug for at vise format på sin første udlandsrejse, der begynder i dag i Saudi-Arabien og senere går til både Israel og Vatikanet

Den ni dage lange rundrejse, der begynder i Saudi-Arabien i dag og fortsætter med besøg i blandt andet Israel og hos paven i Vatikanet, er af Trumps rådgivere blevet præsenteret som en storslået turné til de tre mono-teistiske verdensreligioners fødesteder.
Den ni dage lange rundrejse, der begynder i Saudi-Arabien i dag og fortsætter med besøg i blandt andet Israel og hos paven i Vatikanet, er af Trumps rådgivere blevet præsenteret som en storslået turné til de tre mono-teistiske verdensreligioners fødesteder. . Foto: Susan Walsh/AP/Ritzau Foto.

Donald Trumps første udlandsrejse som USA’s præsident, der begynder i dag, skulle have været en statsmands triumftog. Den ni dage lange rundrejse, der begynder i Saudi-Arabien i dag og fortsætter med besøg i blandt andet Israel og hos paven i Vatikanet, er af Trumps rådgivere blevet præsenteret som en storslået turné til de tre mono-teistiske verdensreligioners fødesteder.

”Det, som præsident Trump søger at opnå, er at samle mennesker fra alle trosretninger om en fælles vision for fred, fremskridt og velstand,” som Trumps nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, udtrykte det under et pressemøde i sidste uge.

Det er imidlertid en svækket amerikansk præsident, der skal forsøge at skabe verdensfred. En syndflod af skandalesager i forbindelse med en mulig ulovlig kommunikation mellem Rusland og medlemmer af Trumps inderkreds kulminerede foreløbig i tirsdags, da det blev afsløret, at Trump muligvis har misbrugt sin magt som nationens øverstkommanderende. Ifølge den amerikanske avis The New York Times viser et notat skrevet og arkiveret i februar af daværende FBI-direktør James Comey, at Trump misbrugte sin magt som nationens øverstkommanderende ved at bede Comey om at droppe en efterforskning af hans tidligere nationale sikkerhedshedsrådgiver Michael Flynn og dennes kontakt med repræsentanter for Kreml.

Nyheden om notatet kom i slipstrømmen på den dramatiske fyring af Comey og afsløringen af, at Trump under et nyligt møde med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, videregav fortrolige og særdeles følsomme efterretninger fra Israel. Trumps fortalelse rejser spørgsmålet om, hvorvidt USA’s allierede kan have tillid til, at Det Hvide Hus kan holde på deres hemmeligheder.

Det er således en trængt præsident, som i dag stiger ombord på præsidentflyet Air Force One og sætter kursen mod Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh. Og selvom udlandsrejser ofte er en mulighed for amerikanske præsidenter til at flygte fra Washingtons heksekedel og i stedet give den i rollen som verdensleder, så byder de kommende ni dage på talrige faldgruber for den udenrigspolitisk uerfarne Trump. Han skal navigere i et bredt udsnit af prekære emner, samtidig med at han forsøger at sælge sin ”USA først”-politik til et globalt publikum.

I Saudi-Arabien, hvor Trump skal holde en stor tale om islam og religiøs tolerance, skal han gå en vanskelig balancegang mellem at forsikre arabiske ledere om, at de har hans opbakning imod Iran uden at trække USA længere ind i mellemøstlige konflikter og rivaliseringer.

I Israel vil landets ledere lægge pres på Trump for at få ham til at opfylde sit løfte under valgkampen om at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Dertil kommer, at den komplicerede israelsk-palæstinensiske konflikt kan blive et diplomatisk minefelt for den notorisk uforberedte og impulsive amerikanske præsident.

I Vatikanet bliver udfordringen at undgå en konfrontation med pave Frans, der flere gange indirekte har kritiseret Trumps politik.

Donald Trump afslutter sin rundrejse med et topmøde med de øvrige Nato- ledere i Bruxelles. Også her kan stemningen blive anspændt. Trump kaldte under sin valgkamp alliancen ”forældet”, og hans videregivelse af fortrolige efterretninger til russerne i sidste uge har næppe vakt glæde blandt de europæiske Nato-lande, der betragter Rusland som en militær trussel.

Donald Trumps udenrigspolitiske jomfrurejse bliver en farefuld færd. Og selv hvis han klarer skærene og viser sig som en statsmand de næste ni dage, så står endnu større udfordringer i kø, når han vender tilbage til Washington.