Er det en trojansk hest, at Tariq Ramadan vil være fransk statsborger?

Tariq Ramadan er professor ved Oxford Universitet i Storbritannien og en af de mest kontroversielle muslimske debattører i Europa. Nu vil han være fransk statsborger, hvilket har bragt Frankrigs premierminister, Manuel Valls, i affekt

Tariq Ramadan er i princippet kvalificeret til fransk statsborgerskab, fordi han er gift med en fransk kvinde fra Bretagne, som han har fire franske børn med. Og han har både kontor og lejlighed i Paris.
Tariq Ramadan er i princippet kvalificeret til fransk statsborgerskab, fordi han er gift med en fransk kvinde fra Bretagne, som han har fire franske børn med. Og han har både kontor og lejlighed i Paris. . Foto: Ugo Amez.

Tariq Ramadan er schweizer, professor i islamiske studier ved Oxford Universitet i Storbritannien og en af de mest kontroversielle muslimske debattører i Europa. Nu vil han også være fransk statsborger, skriver han på sin Facebookside. Og det har bragt Frankrigs premierminister, Manuel Valls, i affekt.

”Der er absolut ingen grund til, at Tariq Ramadan skal blive fransk statsborger. Når man ønsker at blive fransk, deler man de franske værdier. Men Tariq Ramadans budskab er i modstrid med franske værdier,” siger Manuel Valls i et interview med den jødiskeRadio J i Paris.

Tariq Ramadan er en af de mest markante fortalere for en europæisk islam og en hyppig gæst i tv-studier over hele Europa. Han har deltaget i flere arrangementer i København og er barnebarn af Hassan al-Banna, grundlæggeren af Det Muslimske Broderskab.

Og selvom han er opvokset i Schweiz og benægter ethvert ideologisk slægtskab med den egyptiske organisation, kritiseres Ramadan jævnligt for at repræsentere en ultrakonservativ islam og være uklar i mælet om spørgsmål som stening og homoseksualitet. Efter angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo sidste år blæste han til ilden ved at antyde, at gerningsmændene, brødrene Kouachi, kunne være manipuleret af det franske efterretningsvæsen.

Det er netop debatten om at tage statsborgerskabet fra terrorister med dobbelt statsborgerskab, som har fået Tariq Ramadan til selv at ønske sig et dobbelt schweizisk og fransk statsborgerskab.

”Jeg vil være fransk-schweizer for at imødegå de kvalmende udtalelser, vi hører i debatten,” siger han til nyhedsbureauet AFP .

Tariq Ramadan er i princippet kvalificeret til fransk statsborgerskab, fordi han er gift med en fransk kvinde fra Bretagne, som han har fire franske børn med. Og han har både kontor og lejlighed i Paris.

Manuel Valls er ikke den eneste, der rynker på næsen. Didier Leschi, forfatter til en bog om den franske verdslighed sammen med filosoffen Régis Debray, aner politiske bagtanker bag initiativet.

”Hvis han ønsker sig fransk statsborgerskab, er det for at kunne deltage i fransk politik og gøre forsvaret for religiøse dogmer til en politisk akse. Hidtil har muslimske organisationer holdt sig inden for den religiøse sfære, hvor de hører hjemme. Tariq Ramadan vil trække dem ind i en politisk islam,” skriver Didier Leschi i dagbladet Le Monde .

”Det Muslimske Broderskabs trojanske hest i Europa mener, at tiden er inde til en politisk udnyttelse af en befolkning, som er børn af en helliggjort mangfoldighed,” skriver også Mezri Haddad, tunesisk-født professor i filosofi ved Sorbonne Universitet, i det politiske magasinl’Obs .

Debatten om Ramadans nationalitet har samtidig udviklet sig til en ny runde i den franske debat om verdslighedens natur, graden af religionsfrihed og multikulturalisme.

Premierminister Manuel Valls har benyttet lejligheden til at lange ud efter den kendte venstrefløjspolitiker Clémentine Autain og det, han kalder ”venstrefløjsislamismens kapitulation og tvetydighed”.

Hun undersøger nu mulighederne for at anlægge injuriesag mod den franske regeringsleder.

”Valls, men også andre forsøger at diskreditere mig i stedet for at tage en demokratisk debat. Valls vil erstatte den sociale debat med en identitetsdebat. Hvad mener han med ’venstrefløjsislamisme’? At jeg tilhører venstrefløjen? Ja. At jeg kæmper mod forkastelsen af muslimer? Ja. Og hvad så?” spørger Clémentine Autain i l’Obs.

”Vi sætter bare spørgsmålstegn ved, hvad der er effektivt i kampen mod jihadismen,” siger hun.