Tech-selskaber hjælper det kinesiske styre med borgerkontrol

I Wechat-app’en med over en milliard brugere kan kinesere nu se, hvem af dem der er dårlige betalere

Wechat er en fantastisk app, som 83 procent af kineserne har på deres smartphones. Man kan som navnet antyder chatte ligesom på Facebooks Messenger-service. Man kan også bruge den til dating ved at kaste en ”flaskepost” og se, hvilke andre brugere der er lige i nærheden. Wechat har en betalingsfunktion, og der kommer hele tiden nye tiltag.

Det seneste, der netop er blevet lanceret i Hebei-provinsen, er en slags skyldnerkort, hvor man på mobilen kan se, om der inden for en radius af 500 meter skulle være nogle borgere, der ikke har betalt deres gæld. De vil i givet fald blive markeret og dukke op på displayet, og på den måde kan man se, om naboen er en god eller dårlig betaler. Det er Folkets Domstol i Hebei-provinsen, der står bag det nye tiltag.

”App’en betyder, at der kommer fokus på dem, der skylder penge, og at det sker inden for deres egen sociale cirkel. Det vil hjælpe domstolen med at eksekvere de afgørelser, vi foretager. På den måde kan retten udnytte, at dårlige betalere sættes under pres fra det omgivende samfund og fra dem, der kender skyldnerne,” har domstolens talsmand Zhang Xuan ifølge Financial Times udtalt til lokale medier.

Indtil videre omfatter udpegningen af de dårlige betalere dog kun dem, som provinsdomstolen i Hebei har dømt til at betale bøder eller erstatning til en civil modpart. Avisen China Daily slår ovenikøbet til lyd for, at sådan en app kan opmuntre whistleblowere til at angive skyldnere, der skønnes at have mulighed for at betale deres gæld.

Ikke overraskende har denne nyeste udvidelse af Kinas kommende sociale kreditsystem fået en del eksperter til at hæve øjenbrynene – også på kinesiske universiteter. Philip Liu fra Peking University mener, at en oversigt over, hvem der skylder penge væk, kun skal være tilgængelig for domstolene og politiet og ikke for offentligheden.

”Det overskrider linjen mellem privatsfæren og retslige afgørelser. Og man skal være opmærksom på, at der også er ved at blive udviklet en trend i Kina, hvor visse folk kræver øget beskyttelse af personlige data og privatlivet,” påpeger Liu over for Financial Times.

Og noget tyder på, at han har ret. For en del af de yngre og ellers meget digitalt begejstrede kinesere stiller sig kritiske over for den måde, de store kinesiske tech-selskaber bruger de mange personlige data på. Lawrence Li, en kinesisk tech-blogger, har for længst skippet Wechat og skrev på sin blog: ”Hvad angår Wechat, er der intet håb om beskyttelse af privatlivet. Vi ved alle, at statens sikkerhedsbureauer tiltager sig retten til at læse vores chats, når som helst de har brug for det.”

Det vakte en del opsigt, at en stribe partimedlemmer sidste år blev straffet på grundlag af nogle samtaler, de havde haft på Wechat. Ifølge South China Morning Post havde kadrerne netop af sikkerhedshensyn slettet disse samtaler, men ikke desto mindre var de havnet hos Chaohu kommunes disciplinær- og overvågningskommission. Og fra januar til april sidste år blev 63 partimedlemmer idømt fængselsstraffe på grund af disciplinære forseelser.

Tencent, selskabet bag Wechat, nægtede ethvert kendskab til de nævnte chats – samtalerne på mobilen.

”Wechat ligger ikke inde med nogen af disse chats. Samtalerne bliver kun lagret på brugernes egne mobiltelefoner og computere. Wechat bruger ikke nogens chat-historie til big data-analyser,” hed det i dens officielle meddelelse på nettet.

Ikke desto mindre kommer både Tencent og de andre store tech-selskaber til at spille en nøglerolle i det sociale kreditsystem. Regeringen har nemlig udpeget otte af de største til at være med til at udvikle systemet. Det betyder, at et e-handelsfirma som Alibaba med dets 400 millioner brugere kan blive bedt om eller tvunget til at sende data om kundernes forbrug videre til et centralt register, hvor oplysningerne vil blive samkørt med andre personlige data. Privatliv vil få trangere kår i Kina, når systemet som planlagt udrulles i fuldt omfang i 2020.