Teenager fik pisk for nederdel

Sudans sharialovgivning gælder kun for den muslimske befolkning, men ofte straffes også kristne på den konto

Khartoum fra oven. Sudans hovedstad har en betydelig kristen befolkning, en stor del af dem er socialt og økonomisk sårbare familier. -
Khartoum fra oven. Sudans hovedstad har en betydelig kristen befolkning, en stor del af dem er socialt og økonomisk sårbare familier. -. Foto: wikimediacommons.

Det burde ikke kunne ske, men gjorde det alligevel. En 16-årig kristen pige fra Sudans hovedstad, Khartoum, fik for få dage siden 50 piskeslag, efter at en dommer havde vurderet, at hendes nederdel - der gik lidt under knæet - var uanstændig.

Dermed overskred dommeren ikke blot hensynet til, at pigen er mindreårig. Han så også stort på, at hun som en del af landets kristne mindretal slet ikke kan straffes efter landets islamiske love.

Pigens forældre overvejer nu at lægge sag an mod politiet og retten, men kommer næppe langt med en anklage, da chikane af det kristne mindretal er almindelig udbredt i det nordlige Sudan. Ifølge det amerikanske udenrigsministeriums rapport om religionsfrihed 2009 respekterer Sudans centralregering ikke forfatningens løfter om religionsfrihed fuldt ud.

Den 16-årige pige, Silva Kashif, er således langt fra den første kristne teenager, endsige kvinde, der er blevet dømt efter sharialoven, selvom den kun omfatter muslimer. I den meget omtalte sag om Lubna Hussein - journalisten i FN, der blev dømt til 40 piskeslag for at gå med bukser - blev der således samtidig med Lubna Hussein anholdt en række andre kvinder, alle anklaget for at bære bukser. Fire af kvinderne var kristne, og tre af dem under 18 år. De blev alle dømt til piskeslag.

Khartoum har en betydelig kristen befolkning, hovedsageligt på grund af de mange, der flygtede under landets langvarige borgerkrig mellem nord og syd. En stor del af dem er socialt og økonomisk sårbare familier, og det gør det let at undertrykke dem.

upoulsen@kristeligt-dagblad.dk