Tempelmanden, der irriterer Netanyahu

Yehuda Glick har i årtier kæmpet for , at jøder skal kunne bede på Tempelpladsen i Jerusalem. Nu har han fået plads i parlamentet

Yehuda Glick på talerstolen i det israelske parlament, Knesset.
Yehuda Glick på talerstolen i det israelske parlament, Knesset. . Foto: Scanpix.

Han er blevet beskyldt for at skabe fundamentet til en uoverskuelig religionskrig. Han er blevet kaldt Mellemøstens farligste mand af det israelske politi, og han er blevet forsøgt likvideret af en palæstinensisk islamist.

Nu skal den 50-årige jødiske aktivist Yehuda Glick være med til at forme de israelske love, efter at en nylig ministerrokade har sikret ham en plads i parlamentet for det regerende Likud-parti.

Kritikken mod Yehuda Glick handler om hans årtier lange kamp for, at jøder skal kunne bede på pladsen i Jerusalem, hvor det jødiske tempel engang lå, og hvor de muslimske helligdomme al-Aqsa-moskéen og Klippemoskéen i dag ligger.

Tempelpladsen, eller Den Ædle Helligdom, som muslimerne kalder den, rummer med sin centrale betydning i både islam og jødedommen et enormt konfliktpotentiale. Den har i længere tid været centrum for konflikten mellem palæstinenserne og israelerne, hvor muslimer frygter, at Israel er ved at ændre magtfordelingen på pladsen og gøre den mere jødisk. Og få mænd symboliserer så klart som Yehuda Glick, hvad muslimerne frygter.

Han blev født i Brooklyn i USA, men flyttede allerede som barn med sine forældre til Israel og bor i dag med sin kone og otte børn i bosættelsen Otniel på Vestbredden. Herfra indledte han for snart 30 år siden sin kamp for jøders ret til Tempelpladsen. Han har blandt andet været leder for Tempelinstituttet, der arbejder for konkret at genopbygge jødernes tempel, hvor moskéerne ligger i dag.

Til at begynde med kunne hans ligesindede tælles på et par hænder, og de blev betragtet som ekstremister. Men med tiden har bevægelsen vokset sig stor, og hans idé har vundet langt bredere indpas blandt jøder i Israel end blot blandt fanatikere.

Stribevis af forskere og fredsaktivister har advaret om den voksende tempelbevægelse, Glick i dag står som en af de mest fremtrædende ledere for. Argumentet lyder, at hvis Israel først ændrer ved islams store helligdom, vil det ikke blot starte en palæstinensisk opstand, men antænde et raseri i hele den muslimske verden med uoverskuelige konsekvenser til følge.

”Han er en del af en pyromanisk bevægelse. Der er få trusler, der skaber en større og mere direkte fare mod Israels mest centrale interesser end en markant ændring af Tempelpladsen,” siger Daniel Seidmann, advokat med speciale i Jerusalems sammensætning, til avisen Times of Israel.

Men for Yehuda Glick er det et spørgsmål om retfærdighed. Han betragter sig selv som en menneskeretsaktivist, der mener, at det er en krænkelse af jøders rettigheder, at de ikke har adgang til at bede ved deres vigtigste helligdom.

At han nu har fået en plads i Knesset er ikke noget, der passer ind i premierminister Benjamin Netanyahus politik. Han er klar over Tempelpladsens enorme konflikt- potentiale og har længe forsøgt at mane rygter til jorden om, at Israel vil gøre den mere jødisk. Derfor har han forbudt alle parlamentarikere at gå op på pladsen for at forhindre, at nogen skal få situationen til at eskalere.

Yehuda Glick har selv i længere perioder været forment adgang til Tempelpladsen, men ønskede for et par uger siden at udnytte lejligheden til et sidste besøg deroppe, inden han formelt overtog pladsen i Knesset. Det var ikke noget, Netanyahu bifaldt:

”Det der gør du ikke imod mig en gang til,” lød den direkte kommentar til Yehuda Glick ved et efterfølgende partimøde.