Terror sætter fokus på forebyggelse af ekstremisme i Storbritannien

Mandagens selvmordsbombe viser, at dele af det muslimske samfund ikke vil bekæmpe radikalisering blandt unge

Hvordan kan det britiske samfund, herunder de muslimske borgere, forhindre, at unge mænd bliver villige til at sprænge sig selv i luften? Sådan lyder spørgsmålet, efter bombeangrebet i Manchester forleden.
Hvordan kan det britiske samfund, herunder de muslimske borgere, forhindre, at unge mænd bliver villige til at sprænge sig selv i luften? Sådan lyder spørgsmålet, efter bombeangrebet i Manchester forleden. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP.

Hvordan kan det britiske samfund og herunder ikke mindst de muslimske borgere forhindre, at unge mænd bliver radikaliserede i sådan en grad, at de er villige til at sprænge sig selv i luften og tage talrige uskyldige mennesker med sig i døden?

Spørgsmålet er ikke nyt, men har fået en fornyet aktualitet efter denne uges terror, og det har ført til gentagne krav om, at regeringens forebyggelsesstrategi ”Prevent” (forebygge), bliver opdateret.

David Anderson, regeringens tidligere ”ombudsmand” for terrorlovgivningen i Storbritannien, mener således, at der er et misforhold mellem de penge, der er til rådighed til at forebygge, og de midler, politi og efterretningstjenester har til at bekæmpe terror.

”Prevent er på mange måder den vigtigste del af den indsats, fordi det er her, de langsigtede løsninger på disse forfærdelige problemer er. Men strategien får kun én procent af bevillingerne, og det er nødvendigt, at vi bruger pengene på den mest effektive måde,” siger han ifølge avisen Daily Telegraph.

Indenrigsminister Amber Rudd har lovet, at en reform af Prevent-strategien er på vej, men at det arbejde nu må vente, indtil valgkampen er ovre.

Dele af det muslimske samfund ser dog på Prevent med stærk skepsis, fordi det er regeringens program, og dets repræsentanter bliver set som en slags spioner. Det er ifølge Shaista Gohir, der leder et netværk af muslimske kvinder, Muslim Women’s Network, et regulært problem.

”Der er desværre en lille gruppe af folk, der ikke ønsker, at muslimer skal samarbejde med regeringen,” siger hun til BBC Newsnight.

Medstifter af den anti- ekstremistiske tænketank Quilliam Foundation, Maajid Nawaz, kommer ligeledes med en slet skjult kritik af dele af det muslimske samfund.

”Vi bliver nødt til at spørge dem, som endnu ikke har deltaget i den nationale kamp for at rykke ekstremismen op med rode i vore samfund, om at yde deres. Tiden er ikke inde til kortsigtede handlinger og overfladiske bemærkninger. Vi har brug for en stærk solidaritet. Vi er alle ansvarlige for at bekæmpe ekstremisme,” skriver Maajid Nawaz i en pressemeddelelse.

Han er selv tidligere medlem af den kontroversielle islamiske gruppe Hizb ut- Tahrir og er stærkt kritisk over for den måde, som sådanne grupperinger har været i stand til at rekruttere unge på uddannelsesinstitutioner på.

Khalid Mahmood fra Labour, som i 2001 blev valgt som det første muslimske medlem af det britiske parlament, er ikke enig i kritikken af Prevent.

”Der er nogle, der alt for længe har kritiseret disse programmer uden at komme med konstruktive forslag. Denne fralæggelse af ansvar kan ikke få lov til at fortsætte,” siger han til avisen Birmingham Mail.