Terroristerne kom for at dræbe – og efterlod frygt og nul gæster på malisk hotel

Et feriested i udkanten af Malis hovedstad blev for en måned siden angrebet af jihadister. Terrorangrebet kostede seks mennesker livet, en delvis nedbrændt lejr, udeblevne kunder og en masse tabte arbejdspladser. Det tager tid at overvinde, siger Hervé Depardieu, ejeren af stedet

Den 49-årige franskmand Hervé Depardieu, der grundlagde hotel- og lejrkomplekset Le Campement i udkanten af Bamako for lidt over 10 år siden. –
Den 49-årige franskmand Hervé Depardieu, der grundlagde hotel- og lejrkomplekset Le Campement i udkanten af Bamako for lidt over 10 år siden. – . Foto: Lars Zbinden Hansen.

”Zero,” siger Hervé Depardieu.

Nul gæster har besøgt Le Campement, siden terrorister den 18. juni angreb lejren, der ikke kun er et luksushotel for udlændinge i Mali.

Lejren her i udkanten af Malis hovedstad, Bamako, rummer også store værksteder, som laver afrikansk brugskunst, møbler og instrumenter, som eksporteres til USA og Frankrig.

Depardieu er ejeren. Han var i Paris, da terroristerne forvandlede idyllen til 12 timers helvede. I morgen er det en måned siden, det skete. Hervé Depardieu er nu tilbage og fortæller, at lejren tidligere havde omkring 200 gæster på lørdage. Om søndagen dukkede der for det meste cirka 50 gæster op.

”Der er skabt en frygt for Le Campement, som det tager tid at overvinde,” konstaterer en opgivende Depardieu, der ikke er i familie med den berømte skuespiller Gérard.

Han har boet næsten halvdelen af sit 49-årige liv i Mali og åbnede Le Campement for 10 år siden. Han fortæller, at han egentligt godt kunne køre videre uden hotel og restaurant, altså leve af værkstederne. Men de fleste af de 140 ansatte var beskæftiget i hotellet, og halvdelen er nu uden arbejde, fordi der ingen gæster kommer.

Han kan ikke svigte de mange mennesker, siger han og har derfor besluttet, at hotellet skal op at køre igen.

Så Hervé Depardieu er gået i gang med at sikre lejren og håber og og tror på, at han om to måneder vil kunne lave de første reklamer for den ”nyåbnede Le Campement”.

Reklamerne skal spille på den nye sikkerhed, som kommer til at bestå af et hegn med pigtråd, bevæbnede vagter, sikkerhedslys og overvågningskameraer.

Men egentligt er de nye sikkerhedsforanstaltninger kun nødvendige for at berolige ”klientellet” og lokke kunderne tilbage, siger Depardieu. Han regner nemlig med, at Campement nu slipper for terrorangreb.

”Det er ret usandsynligt, at vi bliver ramt en gang til,” siger han.

”En gang ja, men ikke to.”

Derimod er han sikker på, at rædslen med blodige terrorangreb langtfra er ovre, heller ikke i Mali:

”Der er radikaliserede elementer derude, som er ved at brygge noget endnu større sammen end angrebet på Le Campement,” siger han bekymret med blikket rettet mod Bamako.

I deres optik var ”resultatet” den 18. juni for dårligt i sammenligning med for eksempel angrebet på Radisson Blu-hotellet i Bamako i november 2015, hvor 20 mennesker blev dræbt. Jihadisterne vurderer nok Le Campement-angrebet med seks dræbte som lidt af en fiasko, mener Depardieu.

Og for al-Qaeda og andre kriminelle jihadister bliver det ikke svært at rekruttere nye villige terrorister i Mali, siger han.

Landet har tunge problemer, og et af de vægtigste er, at befolkningen vokser med turbofart, og at mange unge er arbejdsløse. Oveni er der en dødsensfarlig cocktail af terrorister og organiserede kriminelle grupper i Sahel og et enormt flow af våben i regionen.

Et AK47-gevær kan købes for omkring 2200 kroner, og det er småpenge for rige jihadist-grupper, der rekrutterer unge arbejdsløse. Gruppen, der angreb Le Campement for en måned siden, bestod af unge mænd på 14-15 år, og de har sikkert lagt betalingen for deres selvmordstogt hjemme hos familien, er Depardieu overbevist om.

For ham personligt har angrebet en ekstra tragikomisk dimension, fordi han i et åbent brev i dagbladet Le Monde i januar kritiserede Frankrig for at skræmme turister væk fra Mali.

Frankrig har som Danmark rejsevejledninger og deler lande op i farvezoner. For Mali er de nordlige egne rød. Det vil sige, at alle rejser til den del af landet ”frarådes helt”. Til Bamako, der er orange, ”frarådes rejser, der ikke er tvingende nødvendige”.

Men Hervé Depardieu har ikke ændret mening:

”Mali og Sahel har sine problemer, men terror er universel i dag. Jihadistangreb kan ske hvor som helst, når som helst. Se bare London, Paris, Stockholm, Nice og ja, København. Er der advarsler om at rejse til de byer? Nej, vel!”