Prøv avisen

Terrorspiral rammer Europa fra flere sider

En formodet nynazist angreb onsdag jøder nær en synagoge i Tyskland (billedet). ”Udbredelsen af den internationale terrorisme, snart i islamisk, snart i højreekstremistisk form, er ved at splitte den sociale og politiske sammenhængskraft over hele verden,” mener Scott Atran, seniorforsker ved det franske forskningsinstitut CNRS samt universiteterne i Oxford og Michigan, ifølge det franske magasin Obs. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et islamistisk attentat i Paris i sidste uge er det nu tilsyneladende højreekstrem terror, der rammer det jødiske, men også det muslimske samfund i Tyskland. Islamisk og højreekstrem terror nærer hinanden, og højreekstremister går i stigende grad i offensiven, forklarer tysk forsker

Et større blodbad blev formentlig undgået, da en kampklædt, maskeret mand forgæves forsøgte at trænge ind i synagogen i østtyske Halle i går, hvor byens jødiske menighed var samlet for at fejre jødernes største helligdag, yom kippur. En kvinde og en mand blev efterfølgende dræbt af skud på gaden udenfor, hvor gerningsmanden også affyrede skud mod flere personer i en kebab-restaurant i nærheden.

Selvom forbundsregeringens og indenrigsministeriets talsmænd har understreget, at den tilsyneladende enlige gerningsmands motiver fortsat er ukendte, vurderede en talskvinde for den tyske rigsadvokat, der har overtaget efterforskningen, over for Den Evangeliske Pressetjeneste, at der er tilstrækkeligt med indicier, som peger på en højreekstremistisk baggrund.

Dermed står Tyskland tilsyneladende endnu en gang over for en terrortrussel fra en stadig mere synlig højreekstremisme. I juni blev en højtstående politisk embedsmand i Hessen, Walter Lübcke, dræbt af skud i hovedet foran sit hjem af en mistænkt fra det nynazistiske miljø. Og tidligere har politiet foretaget en række anholdelser af personer, der mistænkes for terrorplaner mod enten muslimer eller tyske politikere.

Tyskland er ikke længere vaccineret mod hverken højreekstremisme eller antisemitisme, konstaterer Iris Wachsmuth, sociolog og holocaust-forsker ved Det Frie Universitet i Berlin.

”Flere mennesker, end man skulle tro, har i Tyskland et problem med holocaust og vedligeholdelsen af mindet om for eksempel Auschwitz, der af nogle opfattes som et angreb på tysk identitet. Grænserne for, hvad man kan tillade sig at sige, er blevet udvidet i den tilspidsede politiske debat om indvandring og migration. Og der er ikke kun tale om isolerede enkeltpersoner, men i stigende grad om organiserede, stærkt ideologiske grupper, der for eksempel træner i våbenbrug og har kontakter til lignende grupper i andre europæiske lande,” siger Iris Wachsmuth.

”De føler sig som forsvarere af den hvide mand i et Fort Europa, som er truet af resten af verden,” forklarer hun.

Tidligere på året viste foreløbige tal fra tysk politi, at antallet af antisemitiske handlinger var vokset med 10 procent og fysisk vold mod jøder med 60 procent.

”Det er helt uhørt, at man i Tyskland kan angribe en synagoge under yom kippur. Men dette er et europæisk og et globalt fænomen. Antisemitismen rammer overalt, og de gamle stereotyper om jøder som et synonym for magt og penge breder sig igen både hos unge muslimer og højreradikale grupper,” siger Mark Knobel, historiker ved de franske jøders organisation, Crif.

Også i Frankrig har politiet i de seneste måneder foretaget anholdelser i det højreekstremistiske miljø af personer, der planlagde attentater især mod muslimer og blandt andet havde samlet betydelige våbenlagre.

”Disse grupper taler om en krig mod islam, og det skal tages helt bogstaveligt. De er overbevist om, at der vil komme en etnisk krig og forbereder sig på at etablere en slags hvide bastioner, renset for muslimer, og deres ideologi næres blandt andet af den islamiske terror,” har den franske historiker og ekspert i højreekstreme bevægelser, Stéphane François, udtalt til ugemagasinet Obs.

Meget betegnende kommer attentatet i Halle mindre end en uge efter knivangrebet i Paris, hvor en radikaliseret muslimsk medarbejder ved efterretningsvæsenet dræbte fire kolleger. Et mønster, som allerede er set internationalt, som da en australsk terrorist dræbte 50 muslimer ved angreb på moskéer i den new zealandske by Christchurch i marts, hvorefter islamiske terrorister angreb kristne kirker på Sri Lanka påskesøndag.

”Udbredelsen af den internationale terrorisme, snart i islamisk, snart i højreekstremistisk form, er ved at splitte den sociale og politiske sammenhængskraft over hele verden,” mener Scott Atran, seniorforsker ved det franske forskningsinstitut CNRS samt universiteterne i Oxford og Michigan, ifølge det franske magasin Obs.