Demonstranter giver Thailands leder tre dage til at gå af

Prayuth forsøger at imødekomme demonstranter ved at ophæve nødretstilstand, men det er ikke nok, lyder svaret.

Iført både hjelme og mundbind fortsætter titusinder onsdag aften demonstrationerne i Thailands hovedstad, Bangkok, med krav om øget demokrati og regeringens afgang.
Iført både hjelme og mundbind fortsætter titusinder onsdag aften demonstrationerne i Thailands hovedstad, Bangkok, med krav om øget demokrati og regeringens afgang. Foto: Jorge Silva/Reuters.

Prodemokratiske demonstranter i Thailand har onsdag givet landets premierminister, Prayuth Chan-o-Cha, en frist på tre dage til at træde tilbage.

De har sendt ham et brev med kravet, siger protestleder Patsaravalee Tanakitvibulpon i en tale til de titusinder af demonstranter, der onsdag aften er samlet ved regeringskvarteret.

- Vores kamp er ikke slut, så længe han ikke træder tilbage. Hvis han ikke går af indenfor tre dage, vil han stå overfor folket igen, siger hun.

Kort efter blev hun anholdt for en påstået forseelse under en demonstration i sidste uge, oplyser politiet ifølge en videoudsendelse fra protesten i Bangkok.

Snesevis af demonstranter er blevet anholdt i de seneste to uger, heraf mange ledende aktivister.

Premierminister Prayuth er under stort pres fra de omfattende protester, der har stået på siden juli.

For at imødekomme demonstranterne siger premierministeren onsdag, at han vil ophæve den nødretstilstand, han i sidste uge indførte for at kunne håndtere de store protester.

Dermed vil han "tage første skridt for at nedtrappe denne situation", siger han i en tale på thailandsk tv.

- Jeg er nu ved at forberede en ophævelse af nødretstilstanden i Bangkok og vil gøre det med det samme, hvis der ikke er voldelige hændelser, siger Prayuth.

Meldingen er dog ikke nok for de titusindvis af mennesker i Bangkoks gader onsdag aften.

- Det er ikke nok. Han må gå af, siger en af demonstranterne, 54-årige Too, til Reuters.

Onsdag er det syvende dag i træk, at der er masseprotester i hovedstaden, Bangkok, og andre dele af Thailand. Alt i alt har demonstrationerne stået på i tre måneder.

Demonstranternes krav om regeringens afgang er vokset i styrke og har bredt sig til flere dele af landet.

Som svar på protesterne indførte Prayuths regering i sidste uge forbud mod forsamlinger på mere end fire mennesker.

Nødretstilstanden giver også politiet mulighed for at anholde og fængsle demonstranter uden sigtelse. Og den forbyder offentliggørelse af information, der vurderes at kunne true sikkerheden.

Onsdag aften er den hidtil største menneskemængde på vej mod premierministerens kontor for at få deres krav hørt.

De demonstranter, der går forrest, har beskyttelseshjelme på. Foran dem har sikkerhedsstyrkerne stillet barrikader op og gjort vandkanonerne klar.

De fleste demonstrationer har været fredelige. Men i sidste uge begyndte politiet at bruge vandkanoner, og det gjorde regeringskritikerne rasende.

Prayuth har flere gange understreget, at ændringer ikke skal ske på gaden, men i parlamentet. Her har hans parti flertal.

Men den løsning er ikke god nok til demonstranterne.

- Prayuth må først træde tilbage, og det er det nemmeste at gøre, siger en anden protestleder, Tattep Ruangprapaikitseree, til Reuters.

Ud over Prayuths afgang kræver demonstranterne, at der sker reformer af landets love om kongehuset.

Regeringen skal mødes i begyndelsen af ugen for at drøfte demonstranternes krav.

/ritzau/dpa