Thailandsk prinsesse bryder uskrevne regler ved at blande sig i politik

Det var en stor overraskelse, da prinsesse Ubolratana meddelte sit kandidatur til premierministerposten, som nu er stødt på grund. Hun brød en årelang tradition for, at den thailandske kongefamilie ikke blander sig i politik

Denne ansøgning om et kandidater til premierministerposten kommer ikke til at være gyldig, da den thailandske eksprinsesse Ubolratana er blevet diskvalificeret af valgkommissionen. –
Denne ansøgning om et kandidater til premierministerposten kommer ikke til at være gyldig, da den thailandske eksprinsesse Ubolratana er blevet diskvalificeret af valgkommissionen. – . Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hun er skuespiller, prinsesse, veluddannet og har over 100.000 følgere på Instagram. I fredags rev den thailandske prinsesse Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi gulvtæppet væk under både befolkningen og kongefamilien i Thailand, da partiet Thai Raksa Chart valgte hende som premierministerkandidat ved valget den 24. marts. Det bliver det første valg, siden en militærjunta tog magten i 2014, og juntaleder Prayut Chan-o-cha satser på at opnå demokratisk legitimitet ved at blive valgt som premierminister.

Prinsessens lillebror, kong Maha Vajiralongkorn, dømte hurtigt hendes kandidatur som ”upassende” og ”forfatningsstridigt”. For den kongelige familie, som har næsten guddommelig status i Thailand, holder sig fra politik. Prinsessen har dog altid haft en mere nær relation til den almene befolkning end resten af kongefamilien.

I 1972 opgav hun sin royale titel, da hun giftede sig med amerikaneren Peter Ladd Jensen, som hun havde mødt på det amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hun tog også det meget lidt royale navn Julie Jensen, men thailænderne ser hende stadig som en prinsesse. Hun boede efterfølgende i USA i næsten tre årtier og fik tre børn med sin amerikanske mand, før hun 2001 vendte hjem, efter at parret blev skilt.

Hendes nærhed til den thailandske befolkning blev cementeret på tragisk vis, da hun i 2004 mistede sønnen Khun Bhumi Jensen, kaldet Poom. For sønnen var en af de over 2500 thailændere, der mistede livet, da tsunamien ramte den 26. december. Khun Bhumi Jensen var autist, og efter hans død oprettede prinsessen fonden ”Khun Poom”, der hjælper autister og andre med læringsvanskeligheder.

Hun har også optrådt på skærmen, da hun i 2003 fik sin debut som skuespiller i en soap-opera og siden har hun medvirket i både tv-serier og film.

I 2002 gik prinsessen ind i kampen mod stoffer i Thailand, da hun startede kampagnen ”To Be Number One” (At være nummer et). Det sociale engagement viste sig også gennem hendes kandidatur, da partiet Thai Raksa Chart kæmper for rettigheder til samfundets svageste. Partiet er dog ikke helt ukontroversielt, da det er tæt knyttet til de tidligere premierministre Thaksin og Yingluck Shinawatra. Thaksin Shinawatra har siden 2006 levet i eksil efter anklager om magtmisbrug og respektløshed over for monarkiet. Hans søster Yingluck blev afsat i 2014, da militærjuntaen tog magten i Thailand.

Og sent mandag afgjorde valgkommissionen, at Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi ikke kan stille op til valget, da kongefamilien skal være politisk neutral. Det sker efter, at den thailandske konge udgav en royal ordre. Valgkommissionen havde ikke behøvet at følge ordren, men kunne næppe heller ignorere den.

Selvom hun er udelukket fra valget, lader det ikke til, at hendes kandidatur har været forgæves. Hendes tilhængere har startet hashtagget #coup (kup) på Twitter. Her kritiseres militærjuntaen, og det lader til, at den får mere modstand til det thailandske valg, end de fleste regnede med før i fredags.