Prøv avisen

Redningen af fodbolddrenge gavner Thailands militærjunta

Thailands styre offentliggjorde i går det første foto af drengene på hospitalet i Chiang Rai. Ifølge myndighederne er de ved godt helbred, men en har fået en lungeinfektion. De fleste har tabt omkring to kilo i de to uger, de sad fast i grotten, hvor træneren brugte meditation til at holde gejsten oppe. Forældrene til de første drenge, der blevet reddet ud, har nu kunnet besøge dem på hospitalet. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Den imponerende redning af 12 fodbolddrenge i Thailand har givet landets junta ny luft under vingerne. Intet tyder på, at demokratiet er på vej tilbage

Det er umuligt andet end at glæde sig over den vellykkede redning af de 12 fodbolddrenge og deres træner, som i tirsdags endte lykkeligt, da alle var bragt sikkert ud af den oversvømmede grotte i det nordlige Thailand, som de gik ind i den 23. juni. Den respekt, som redningsaktionen aftvinger, omfatter også landets militærjunta. Det er positive point, som de thailandske ledere efter fire års militærstyre har god gavn af.

”Dem, der redder drengene, vil blive set som helte. En vellykket redning vil blive brugt politisk,” sagde Rangsiman Rome, leder af den thailandske demokratibevægelse DRG, til den kinesiske avis South China Morning Post, mens operationen var i gang.

Det thailandske militær tog magten i maj 2014 efter flere års politiske uroligheder og indførte straks undtagelsestilstand. General Prayut Chan-o-cha lod sig pensionere og blev i stedet udnævnt til premierminister af Det Nationale Råd for Fred og Orden, som militæret dannede.

I de forløbne fire år har demokratiet været sat ud af kraft. Der er ikke fuld presse- og ytringsfrihed. Det er forbudt at samles mere end fem mennesker. Civile kan arresteres og tilbageholdes i op til en uge uden tiltale, de kan afhøres uden adgang til en dommer, og de kan stilles for militærdomstole. Flere end 1800 mennesker har allerede været stillet for militærdomstole, især menneskerettighedsaktivister, advokater og politikere.

”Den styrker hans popularitet,” siger Kan Yuenyong, leder af den uafhængige tænketank Siam Intelligence i Bangkok, med henvisning til redningsaktionens betydning for juntalederen.

”Når hans mange soldater kommer til hjælp, betragter folk hæren som en pålidelig enhed. Og folk anser stadig Prayut for at være soldat,” siger han til nyhedsbureauet Reuters.

Kan Yuenyong sammenligner redningsaktionen med voldsomme oversvømmelser, som i 2011 kostede 900 mennesker livet. Dengang var det også soldater, der bragte mad ud til de oversvømmede landsbyer og reddede beboerne i sikkerhed.

”Vi mangler civile specialister i dette land, så når der opstår en krise, tyr vi til militæret,” siger han.

Den vellykkede aktion i grotten kommer på et tidspunkt, hvor militærstyret har brug for opbakning. Siden kuppet for fire år siden har juntaen lovet, at den kun sad så længe, som det ville tage at sikre demokratiet, og at der skulle afholdes valg i 2015. Det har ikke fundet sted endnu, trods nye løfter, og meningsmålinger viser, at Prayuts popularitet er faldende.

Det gælder især i landområderne i det nordlige Thailand, hvor de fattigste vælgere bor. Men også her gør redningen af drengene indtryk.

”Det er ganske enkelt en succes for regeringen,” siger 58-årige Sao Pancharoen, der bor i Chiang Rai-provinsen, hvor grotten ligger, til Reuters.

Forløbet har også høstet nyttig anerkendelse i omverdenen, påpeger Paul Chambers, ekspert i thailandsk militær ved Naresaun Universitet i det nordlige Thailand. Han siger til South China Morning Post, at juntaen har været opmærksom på, at et vellykket samarbejde med de vestlige lande ville kunne gavne den. Ifølge Joshua Kurlantzick, seniorforsker ved den amerikanske tænketank Council on Foreign Relations, har de vestlige demokratier dog allerede lagt en stor del af deres kritik af militærstyret på hylden.

Thailands militærleder er blevet modtaget af præsident Donald Trump i USA, og EU annoncerede i slutningen af 2017, at man ville genoprette alle politiske forbindelser med Thailand, skriver han på nyhedssiden World Politics Review.