Thalidomid-ofre beder EU om hjælp

Et halvt århundrede efter, at medikamentet, der førte til misdannelser på fostre, blev trukket tilbage, har op imod 3000 spaniere som de eneste i Europa ikke fået erstatning

Mens tusindvis af andre europæere, hvis mødre tog det skæbnesvangre middel mod morgenkvalme under graviditeten, for længst har fået erstatning enten fra den tyske medicinalkoncern Grünenthal eller fra deres respektive landes regeringer, har spanierne endnu ikke set en euro. I 1961 blev Thalidomid-piller taget af markedet efter at have kostet misdannelser hos fostre. Billedet forestiller de forbudte piller. Arkiv
Mens tusindvis af andre europæere, hvis mødre tog det skæbnesvangre middel mod morgenkvalme under graviditeten, for længst har fået erstatning enten fra den tyske medicinalkoncern Grünenthal eller fra deres respektive landes regeringer, har spanierne endnu ikke set en euro. I 1961 blev Thalidomid-piller taget af markedet efter at have kostet misdannelser hos fostre. Billedet forestiller de forbudte piller. Arkiv. Foto: Celgene Corp/Reuters.

Flere tusinde spanske ofre for medikamentet thalidomid, de fleste med misdannede ben eller arme, sætter deres lid til, at Europa-Parlamentet kan hjælpe dem til den erstatning, de har ventet i mere end et halvt liv på.

Mens tusindvis af andre europæere, hvis mødre tog det skæbnesvangre middel mod morgenkvalme under graviditeten, for længst har fået erstatning enten fra den tyske medicinalkoncern Grünenthal eller fra deres respektive landes regeringer, har spanierne endnu ikke set en euro.

Derfor håber de, at EU-parlamentarikerne vil lægge pres på den spanske regering efter dagens møde i parlamentets såkaldte borgerklageudvalg i Bruxelles.

Og der ser ud til at være forståelse for og opbakning til de spanske ofre.

I hvert fald er sagen nærmest blevet sendt i ekspresfart gennem systemet, så det kun har taget fire måneder at få den for klageudvalget.

”Thalidomid-ofrene er et af de første og meget alvorlige eksempler på medicinalbranchens skrupelløse hasardspil med menneskers liv.

Det er på høje tid, at de spanske ofre får erstatning,” siger SF's EU-parlamentsmedlem Margrete Auken, der er Den Grønne Gruppes koordinator i borgerklageudvalget.

Det er den spanske forening for thalidomid-ofre, Avite, der har fået parlamentet til at tage sagen op.

På mødet i klageudvalget vil foreningens formand, José Riquelme, redegøre for den alvorlige situation, ofrene befinder sig i, og fremvise fotos af, hvordan nogle af dem er nødt til at tigge på gaden.

Selvom Grünenthal trak midlet tilbage allerede i 1961, blev det fortsat udskrevet af spanske læger op igennem 1960'erne. Avite påstår, at det blev solgt under andre navne så sent som i 1975.

Først i 2007 blev problemet anerkendt i Spanien. Men skiftende regeringer har siden ment, at erstatningen ikke skal komme fra Spanien, men fra den tyske fabrikant.