Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Theresa May kæmper for sit politiske liv efter Brexit-drama

Hele Brexit-forløbet har vist, at Theresa May ikke er i en position, som kan få hele partiet til at bakke op om hendes lederskab. I stedet udstiller situationen, hvordan det konservative regeringsparti er totalt fragmenteret – og ikke mindst, at nogle af de mest indædte EU-modstandere bare ikke er villige til at give sig så meget som en tomme. Foto: Boris Grdanoski/Ritzau Scanpix

Med Boris Johnsons og David Davis’ afgang som udenrigs- og Brexit-minister er borgerkrigen for alvor brudt ud blandt De Konservative i Storbritannien

Premierminister Theresa May har før vist, at hun er klar til at presse beslutninger igennem i den britiske regering uden hensyn til konsekvenserne. Fredag sikrede hun sig med pisk og gulerod opbakning blandt sine vigtigste ministre til et Brexit-udspil, som reelt betyder, at briterne knytter sig tæt til det indre marked og toldunionen med de resterende 27 EU-lande efter næste forårs Brexit.

Helt som forventet kunne David Davis, der indtil i går havde titel af minister for det britiske exit fra EU – i daglig tale Brexit-minister – ikke leve med, at hans ministerium på den vis blev totalt tromlet ned af premierministeren og hendes folk i Downing Street 10. Men det var langt mere overraskende, at udenrigsminister Boris Johnson ligeledes valgte at gå af et halvt døgn efter Davis. Han er kendt for drastiske og kontante holdninger, men ikke for at tage konsekvensen.

I forrige uge blev udenrigsministeren latterliggjort, fordi han meget bekvemt arrangerede en tur til Afghanistan og dermed ikke var til stede i parlamentet under en afstemning om udvidelsen af London-lufthavnen Heathrow, som han er en markant modstander af.

Mange politiske iagttagere konstaterede derfor, at han dermed havde sat sin troværdighed over styr og ikke længere kunne være en seriøs kandidat til posten som De Konservatives partileder.

Med både David Davis og Boris Johnson ude af regeringen synes det uundgåeligt, at der vil komme en udfordring af Theresa May som partileder. Med andre ord står De Konservative ikke længere kun på randen af en borgerkrig – den er omsider reelt brudt ud.

Hele Brexit-forløbet har vist, at Theresa May ikke er i en position, som kan få hele partiet til at bakke op om hendes lederskab. I stedet udstiller situationen, hvordan det konservative regeringsparti er totalt fragmenteret – og ikke mindst, at nogle af de mest indædte EU-modstandere bare ikke er villige til at give sig så meget som en tomme. Theresa May gjorde det i aftes klart i parlamentet, at nøgleministrenes exit ikke får betydning for regeringens kurs.

Et af paradokserne er, at den kompromisløse Brexit-fløj ikke har stemmer nok til at tage magten hos De Konservative. Men de er nok til at starte en afstemning om lederskabet af partiet. Dermed vil det igen blive det interne parti-fnidder frem for den nationale politik og ikke mindst en af de mest afgørende politiske beslutninger – Brexit – som vil fylde dagsordenen i partiet.

David Davis har tidligere forsøgt at bliver partileder, men tabte til David Cameron, Mays forgænger som premierminister, der gamblede og tabte ved at udskrive folkeafstemningen om Brexit i håb om at inddæmme EU-modstanderne i partiet.

Man skal aldrig sige aldrig med Boris Johnson, der er som en politisk hoppebold, der bliver ved med at komme tilbage. Men som udenrigsminister har han oplevet, at han ikke på vanlig vis kan klovne sig ud af ubekvemme politiske situationer.

Den oplagte udfordrer for Theresa May vil derfor være Jacob Rees-Mogg, den altid ulasteligt tweedjakkesæt- klædte politiker, som har vist sig som en uhyre populær figur i det EU-kritiske bagland. Hans momentum afhænger blandt andet af, hvor mange andre fra kernen af de såkaldte brexiteers, der vil hoppe med på oprørsgalejen.

Her har Theresa May formået at sikre sig opbakning fra Michael Gove, som nu er miljøminister, og som sammen med Boris Johnson tegnede Brexit-kampagnen. En anden af de absolutte Brexit-høge er Dominic Raab, som i går i al hast blev opgraderet fra boligminister til at erstatte David Davis som Brexit-minister.

Det ubesvarede spørgsmål er, om minister for international handel Liam Fox beslutter sig for at følge de to andre ud af regeringen.

Summa summarum er, at uanset om Theresa Mays rolle som leder bliver udfordret, er der flere konservative parlamentsmedlemmer, som ikke vil stemme for regeringens Brexit-udspil. Hun sidder i forvejen som leder af en mindretalsregering, som er afhængig af 10 nordirske mandater. Hverken Labour eller de skotske nationalister er venligt stemt over for hendes Brexit-plan.

Generelt er der kun enighed om, at Brexit er den største britiske politiske udfordring i nyere tid.