Prøv avisen

Thorning: Europas økonomi er reddet

Danish Prime Minister Helle Thorning-Schmidt (C) talks with European Commission President (L) and Luxembourger Prime Minister Jean-Claude Juncker (2ndR) Foto: Eric Feferberg

Ikke bare Grækenland, men hele Europas økonomi og masser er job er reddet med nattens EU-plan, siger Thorning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) jubler sammen med aktiemarkederne over nattens krisepakke fra EU. Ifølge Helle Thorning-Schmidt har de europæiske lande formået at finde en model, som endegyldigt kan løse gældskrisen i eurozonen.

- Det er ikke kun Grækenland og Grækenlands kreditorer, som blev reddet i nat. Det er også Europas økonomi og masser af job. Det skal vi have respekt for, og det fortjener eurolandene stor respekt for, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

LÆS OGSÅ:
Sådan vil EU-lederne redde økonomien

Hun lægger blandt andet vægt på, at aftalen indebærer, at ejere af græske statsobligationer, de europæiske banker, skal nedskrive værdien af obligationerne med 50 procent. Det svarer til, at Grækenlands udlandsgæld er blevet halveret med ét slag.

- Europa og eurolandene viste i nat, at man kan skabe store løsninger. Europa har vist, at man kan, når man vil, og det er en bedre løsning, end mange havde forventet, siger Helle Thorning-Schmidt.

Iagttagere er dog bekymrede for, at aftalen også indeholder mange usikkerhedsmomenter. Blandt andet er det ikke klart beskrevet, hvordan redningsfonden EFSF, der skal støtte Grækenland og andre gældsplagede europæiske lande, kan blive styrket, når den ikke bliver tilført ekstra penge.

Helle Thorning-Schmidt deler dog ikke frygten for, at jublen over aftalen vil vise sig at være kortvarig.

- Nej, det er en god beslutning, der blev truffet i nat. Jeg er helt sikker på, at man finder nogle gode modeller for, hvordan man kan strække EFSF-fondens midler. Det svære var at forhandle en aftale på plads med bankerne, og det lykkedes, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge statsministeren vil aftalen også gavne dansk økonomi.

- Under krisen har vi set, at det, som foregår i andre lande, har stor betydning for situationen i Danmark. Derfor er det godt for den danske økonomi og for de danske arbejdspladser, at der er fundet så stor en løsning, som tilfældet er, siger Helle Thorning-Schmidt.

Danmark overtager formandskabet for EU til januar. Som forberedelse er den danske statsminister torsdag i Polen og Holland og Estland.

Fredag fortsætter turen til Letland og Litauen.