Prøv avisen

Thorning om EU: Vigtigt at skabe ro

EU skulle vælge mellem at skabe maksimal ro om euroen og at holde sammen på de 27, siger statsministeren

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger efter det mislykkede forsøg på at få alle 27 EU-lande til at være med til at redde euroen, at det trods alt var vigtigst at finde en løsning.

- Det, der er vigtigst, er, at man har skabt ro omkring euroen. Det er det aller allervigtigste, at vi nu får genetableret respekten og roen og trygheden omkring euroen.

- Og de beslutninger, der er taget i løbet af natten her, vil bidrage til det, siger Thorning.

Statsministeren insisterer på, at nattens beslutning er en styrkelse af euroen. Også selv om Storbritannien ikke ville være med, og det derfor ikke følger hendes ønske om, at samtlige EU-lande skulle enes om løsningen.

- Jamen, det kunne ikke lade sig gøre. Der er ligesom et valg: Skal vi skabe den maksimale ro omkring euroen og stabilitet omkring euroen, eller skal vi insistere på de 27?

Der tror jeg, det er fornuftigt, at vi har valgt den maksimale ro omkring euroen, siger Thorning.

Statsministeren vil endnu ikke sige, om Danmark kan og vil gå med i et nyt samarbejde, der skal etableres blandt de 17 eurolande.

- Jeg synes, det er nogle rigtig fornuftige beslutninger, man har taget. Det kommer helt sikkert til at styrke euroen. Det kommer også til at være til gavn for Danmark.

- Og så må vi jo nærmest paragraf for paragraf vurdere, om det er noget, Danmark skal være med i. Det kan jeg ikke vurdere alene. Det har jeg heldigvis et folketing, som jeg skal dele med og vurdere sammen med, siger Thorning.

Hun understreger tidligt fredag morgen, at topmødet endnu ikke er slut, så mange detaljer er stadig ikke faldet på plads.