Ti lande tager imod 400 børn fra nedbrændt migrantlejr

EU-Kommissionen siger efter aftale om migrantbørn, at forslag til ny migrationspolitik fremsættes om to uger.

Moria-lejren på Lesbos er brændt ned, og ti europæiske lande har aftalt at tage imod 400 uledsagede børn fra lejren.
Moria-lejren på Lesbos er brændt ned, og ti europæiske lande har aftalt at tage imod 400 uledsagede børn fra lejren. Foto: Angelos Tzortzinis/Ritzau Scanpix

Ti europæiske lande har indgået en aftale om at tage imod 400 uledsagede mindreårige fra den overfyldte græske migrantlejr Moria, der er brændt ned.

Det bekræfter den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, på et pressemøde sammen med EU-kommissær for migration Margaritis Schinas.

Natten til onsdag gik Moria-lejren, der ligger på den græske ø Lesbos, op i flammer.

Mellem 12.000 og 13.000 befandt sig i lejren, selv om den kun er beregnet til omkring 3000 migranter. Migranterne blev evakueret under branden.

Tyskland og Frankrig vil tage imod hovedparten af de 400 børn, fortæller Seehofer.

De to store EU-lande vil hver tage imod 100-150 af de uledsagede.

Også Finland og Italien vil tage imod børn fra lejren. De 400 uledsagede børn befinder sig allerede på det græske fastland. Voksne fra lejren har fået besked på, at de skal blive på den græske ø.

- Moria er en klar påmindelse til os alle om, hvad vi bliver nødt til at ændre i Europa, siger Schinas.

Den græske kommissær siger, at EU-Kommissionen vil fremsætte et forslag til en ny migrations- og asylpolitik 30. september.

Den såkaldte migrationspagt har været undervejs meget længe. Tidligere på ugen talte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, med den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), om netop denne pagt.

Lejren ved landsbyen Moria på Lesbos blev anlagt på et tidligere militært område og åbnet i 2013. Den er hegnet ind med pigtråd.

Den blev bygget til knap 3000 mennesker, men i 2015, da voldsomt mange mennesker vandrede ind i EU, steg antallet af beboere markant.

Moria-lejren har været genstand for kritik i flere år. Der er dårlige sanitære forhold og pladsmangel.

Der er også løbende rapporter om forskellige former for overgreb, vold og selvmord.

/ritzau/