Tiden rinder ud for 12-årige Archie Battersbee: Nu kæmper moderen for at få britisk dreng på hospice

Britisk mor har erkendt, at kampen nu er slut, efter Menneskerettighedsdomstolen afviste at gå ind i sagen om hendes hjernedøde søn

12-årige Archie Battersbee har ikke været ved bevidsthed siden den 7. april, og siden da har hans mor, Hollie Dance, kæmpet mod det britiske sundhedsvæsen for at få ham holdt i live.
12-årige Archie Battersbee har ikke været ved bevidsthed siden den 7. april, og siden da har hans mor, Hollie Dance, kæmpet mod det britiske sundhedsvæsen for at få ham holdt i live. Foto: James Manning/PA Images/Ritzau Scanpix, Hollie Dance/PA Images/Ritzau Scanpix.

Torsdag eftermiddag så britiske landsretsdommere på, hvorvidt det vil være forsvarligt at overføre den 12-årig hjernedøde Archie Battersbee til et hospice. Planen var ellers at slukke for respiratoren og andre medicinske maskiner, der har holdt kroppen i gang hos den britiske dreng siden april.

Anført af moderen Hollie Dance har familien argumenteret for, at der efter deres opfattelse var tegn på liv hos drengen – og dermed et håb om, at han kom tilbage til livet.

Det til trods for at lægerne siden maj har sagt, at yderligere behandling ikke er i drengens interesse, fordi der ikke længere er aktivitet i hjernestammen.

Men med hjælp fra den kristne organisation Christian Concern og dets juridiske afdeling, Christian Legal Centre, har familien kørt drengens sag gennem hele det britiske retssystem. Deres argument har været, at så længe der er i liv, er der håb. 

Sidste instans var Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Men her afviste dommerne onsdag aften at gå ind i sagen – hvilket ifølge BBC følger princippet fra andre tilsvarende sager.

En talsmand for hospitalet har sagt, at man vil gøre alt for hjælpe familien med at tage en værdig afsked. 

Hollie Dance har erkendt, at kampen nu er slut. Men alligevel ikke helt, for hun ønsker, at afskeden sker på et hospice. Lægerne vurderer dog, at drengens indre organer er så medtagne, at han ikke kan flyttes. 

Moderen føler, at det blot er endnu et eksempel på, at hele systemet kæmper imod familien. Spørgsmålet om flytning til hospice bliver torsdag behandlet af landsretten i London. Herunder om han skal have ret til palliativ oxygen, når han flyttes ud af respirator. Afgørelse forelå endnu ikke ved redaktionens deadline.

”Vi har hele tiden fået at vide, at det handler om, at Archie får en værdig død, og så får vi alligevel at vide, at vi ikke kan flytte ham til et hospice, hvor der er stille og roligt, og hvor han kan bruge tiden sammen med familien uden det kaos, der er på hospitalet,” siger Hollie Dance i en pressemeddelelse udsendt af Christian Concern.

Heri nævnes igen, at familien er blevet kontaktet af læger i blandt andet Japan og Italien, som mener, at de kan hjælpe drengen. 

For en anden britisk kvinde - Steph Nimmo - minder sagen om, hvordan hun selv for fem år siden sagde farvel til sin 12-årige datter, efter at de indre organer begyndte at svigte.

”Sådanne sager ender ikke automatisk hos domstolene. Det er, fordi tilliden er brudt sammen. Når man forsøger at opbygge tillid og samarbejde mellem forældre og de professionelle, så kommer man til et punkt, hvor det kan enten stå eller falde,” siger hun til avisen The Times.

Som hun ser sagen udefra, er Hollie Dance en kvinde, der er desperat efter at få sin søn tilbage.

”Hun går igennem et helvede, hun sover ikke nok. Så hvem er det, der støtter disse forældre, der går igennem sådanne traumatiske oplevelser?” spørger hun.