Tiden rinder ud, advarer FN’s klimapanel: Vi slentrer afsted, hvor vi burde sprinte

Det er ved at være sidste chance for at forhindre klimaet i at løbe løbsk, advarer FN's klimapanel i omfattende rapport. Dansk klimadiplomati skal bane vejen for, at det næste klimatopmøde lykkes med CO2-reduktioner

Det vindue for klimahandling, der kan holde den globale opvarmning under halvanden-to grader, er ved at lukke sig, konkluderer IPCC i ny omfattende rapport.
Det vindue for klimahandling, der kan holde den globale opvarmning under halvanden-to grader, er ved at lukke sig, konkluderer IPCC i ny omfattende rapport. Foto: Carl De Souza/AFP/Ritzau Scanpix.

En af illustrationerne  i den afsluttende rapport, som FN’s klimapanel (IPCC) offentliggjorde mandag efter fem års arbejde, viser, hvilken fremtid der venter de børn, som fødes i år. Og især hvordan denne fremtid afhænger af de beslutninger, som nutidens voksne træffer netop nu.

Mens de, der blev født i 1950 og selv i 1980, kan håbe på at leve det meste af deres liv i en verden, der ser nogenlunde ud som i dag, vil de nyfødtes verden ende i det røde klimafelt med mindre drikkevand, færre fødevareressourcer og endnu flere klimakatastrofer end i dag.

Præcist hvor mørkerødt klimaet bliver for de kommende generationer, afhænger af de beslutninger, som verdens regeringer træffer nu.

Det vindue for klimahandling, der kan holde den globale opvarmning under halvanden til to grader, er ved at lukke. Og dermed er mulighederne for at afbøde konsekvenserne af de klimaforandringer, som er uundgåelige, også ved at rinde ud, advarer IPCC.

”CO2-udledningerne skal reduceres med næsten halvdelen inden for dette tiår. Vi slentrer afsted, hvor vi burde sprinte,” sagde IPCC’s formand, Hoesung Lee, ved præsentationen af den afsluttende synteserapport.

Det er netop for at øge tempoet i den globale klimaindsats, at Danmark i disse dage er vært for et halvt hundrede af verdens mest toneangivende klimaministre og -forhandlere. Siden mandag har de forsøgt at skabe fælles forståelse for, hvilke beslutninger der skal træffes ved COP28 i december i Dubai, som udviklings- og klimaminister Dan Jørgensen har kaldt for det måske vigtigste klimatopmøde nogensinde.

”Vi er langt fra, hvor vi skal være. Der skal ske rigtig meget, rigtig hurtigt,” lyder det fra Dan Jørgensen på Twitter.

Det er den nuværende og den kommende COP-formand fra henholdsvis Egypten og De Forenede Arabiske Emirater, der har bedt Danmark om at sætte COP-processen på skinner.

COP28 skal gøre status over, hvor langt verden er nået siden vedtagelsen af Paris-aftalen i 2015, der satte et mål om at holde den globale opvarmning på et niveau, som verden kan leve med.

De nuværende løfter er ikke bare utilstrækkelige, det kniber også med at få dem ført ud i livet. Derfor skal mødet i København bane vejen for de løsninger, som skal vedtages ved topmødet i De Forenede Arabiske Emirater til december, forklarer Jens Mattias Clausen fra den grønne tænketank Concito.

”Det gælder den fond, som blev vedtaget sidste år til at finansiere klimaskabte tab og skader i de fattigste lande, og som nu skal udmøntes konkret. Men det gælder også forsøget på at udfase olie og gas på lige fod med kul,” siger Jens Mattias Clausen.

Som et tegn på hvor svært det kan blive at få regeringerne til at enes, tog det hele weekenden oven i den foregående uges maratonforhandlinger, før de næsten 200 regeringer søndag aften kunne godkende klimapanelets rapport.

Den gode nyhed er, at de trods alt endte med at blive enige, siger Tom Evans, der er politisk rådgiver ved klimatænketanken E3G’s London-kontor.

”Alle lande er enige om, at tiden er ved at rinde ud, og at konsekvenserne af den globale opvarmning allerede forværres. Det, landene er uenige om, er, hvad de skal gøre ved det. Vi har de grønne teknologier, og pengene findes i verden. Hvad vi mangler, er samarbejde,” siger Tom Evans.

Det var også det positive budskab fra klimapanelet. 

Men hidtil er alle forsøg mislykkedes på at få klimatopmøderne til at vedtage et mål for udfasning af olie og gas. Og at COP28 netop holdes i et olieland som De Forenede Arabiske Emirater og i formandsstolen har landets teknologiminister og direktør for landets største olieselskab, Ahmed Al Jaber, er blevet udlagt som et dårligt varsel.

”Men Emiraterne ønsker også at fremstå som klimaansvarlige, der kan få COP-mødet til at lykkes. Og Danmark, som inden for de seneste år er blevet anerkendt for sit klimadiplomati, har troværdigheden til at bidrage til at skabe enighed,” siger Jens Mattias Clausen.