Tiden rinder ud for Saddam

FN´s våbeninspektører skal bruge mellem 24 og 48 timer til at komme ud af Irak

Medlemmer af Iraks regerende Baath-parti holdt i går vagt på en markedsplads i Bagdad. (Foto: Nordfoto)
Medlemmer af Iraks regerende Baath-parti holdt i går vagt på en markedsplads i Bagdad. (Foto: Nordfoto).

Tiden er ved at rinde ud for Saddam Hussein, der for at undgå en krig skal forlade Irak. En amerikansk regeringstalsmand sagde i aftes til tv-stationen CNN, at det nok ikke var helt ved siden af at regne med en frist på 72 timer for den irakiske diktator. Udtalelsen faldt nogle timer før den amerikanske præsident, George W. Bush, klokken 2 natten til i dag skulle tale til nationen.

Tidligere havde FN´s generalsekretær, Kofi Annan, og chefen for FN´s våbeninspektører, Hans Blix, meddelt, at våbeninspektørerne nu er begyndt at forlade Irak. Hans Blix sagde, at hans stab på omkring 140 mennesker har brug for mellem 24 og 48 timer til at komme ud af landet.

Det skete efter, at USA, Storbritannien og Spanien i går meddelte, at deres forslag til en ny resolution om Irak ikke ville komme til afstemning, fordi der ikke kunne opnås enighed om den. Dermed er vejen banet for, at USA og dets allierede inden for få dage kan indlede en krig mod Irak uden FN´s opbakning.

Den britiske FN-ambassadør, Jeremy Greenstock, og hans amerikanske kollega, John Negroponte, kastede klart skylden for, at der ikke kunne opnås enighed om en ny resolution, på Frankrig.

Fra Irak kom der samtidig rapporter om, at store styrker var ved at blive trukket til hovedstaden Bagdad.

Powell skuffet

USA´s udenrigsminister, Colin Powell, udtrykte i går skuffelse over ikke at have kunnet få den ny resolution igennem. Men samtidig slog han fast, at tidligere FN-resolutioner om Irak, blandt andet resolution 1441 fra november i fjor, betyder, at USA, Storbritannien og Spanien har folkeretten på deres side ved de fremtidige aktioner, der måtte blive taget mod Irak.

Den opfattelse deler også den danske udenrigsminister, Per Stig Møller (K).

- Et militært angreb er forankret i FN, som har bemyndiget verdenssamfundet til at gribe ind over for Irak med resolution 1441. Der er jo mandatet, sagde han i går.

- Det er mislykkedes for FN at håndhæve sine egne krav til Irak om øjeblikkeligt at lade sig afvæbne. Som en konsekvens af det har det diplomatiske vindue lukket sig i. Præsidenten vil tale til nationen, og han vil sige, at Saddam Hussein for at undgå krig er nødt til at forlade Irak, sagde talsmand for Det Hvide Hus, Ari Fleischer, senere i aftes.

Det britiske parlament er i dag indkaldt til en debat om situationen i Irak. Debatten vil blive ledet af premierminister Tony Blair, der vil søge opbakning til britisk deltagelse i en krig. Den tidligere britiske udenrigsminister, Robin Cook, trådte i går ud af regeringen. Han er modstander af Tony Blairs politik over for Irak.

Flere lande opfordrede i går deres statsborgere til at forlade Irak samt en række omkringliggende lande. Det danske udenrigsministerium fraråder på dets hjemmeside »alle ikke nødvendige rejser til Bahrain, Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Kuwait, Oman, Qatar og Saudi-Arabien«.

Side 3, 5

og bagsiden