Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Tidligere pave nægter skjul af sexmisbrug

"I hele kirkens historie har ingen andre vidst mere og gjort mindre end Benedikt," hedder det fra støttegruppe for ofre i den katolske kirke. Den tidligere pave Benedikt XVI nægter skjul af sexmisbrug. Foto: PATRICK SEEGER Denmark

Den tidligere pave Benedikt er forfærdet over de mange sager om seksuelt misbrug af børn i den katolske kirke, siger han i et brev

Det har længe været en øm tå for den katolske kirke, og i pave Benedikt XVIs embedsperiode blev det blot værre: Folk fra kirkens absolutte top ham selv inklusive anklages for at dække over systematisk og grusomt seksuelt misbrug af mindreårige kloden rundt.

Nu forholder den tidligere pave sig for første gang direkte til beskyldningerne i et 11 sider langt brev til den italienske forfatter og matematiker Piergiorgio Odifreddi, som i sin bog om krisen i den katolske kirke blandt andet beskriver de seksuelle overgreb. Det er avisen La Republicca, der ifølge Reuters har fået tilladelse til at trykke et uddrag af brevet.

LÆS OGSÅ: Ny generation af teologer vil fremme pave Benedikts teologi i Afrika

I forhold til, at du (Piergiorgio Odifreddi, red.) nævner det moralske misbrug af mindreårige begået af præster, kan jeg kun, som du ved, erkende det med dyb forfærdelse. Men jeg har aldrig forsøgt at dække over disse ting, fastslår Benedikt.

Han trådte højst usædvanligt tilbage som den katolske kirkes overhoved i februar, efter at han overtog embedet i 2005.

I hans embedsperiode menes han aldrig selv direkte at have forholdt sig til misbrugsanklagerne, men fra Vatikanet i Rom har det altid lydt, at Benedikt gjorde meget for at komme de mange sager til livs.

Men støttegrupper for sexofrene i den katolske kirke mener, at den nu pensionerede pave ikke gjorde nok for at stoppe misbruget. Hverken da han var pave, eller da han forinden var en del af kirkens topledelse.

Og heller ikke ekspavens nye udtalelser falder i god jord hos en af støttegrupperne for ofrene, The Survivors Network of those Abused by Priests (Snap).

I hele kirkens historie har ingen andre vidst mere og gjort mindre end Benedikt. Som del af ledelsen kom tusindvis af sager om forbryderiske præster forbi hans bord. Valgte han at advare familier eller at tilkalde politiet angående bare en enkelt af de præster? Nej. Dét er netop at dække over noget, lyder det fra Snap ifølge Reuters.

Sagerne om katolske gejstliges seksuelle misbrug af børn og unge begyndte for alvor at rulle i USA i 2002, og senere vakte en rapport fra Irland forargelse. Rapporten dokumenterede, at folk fra den katolske kirke gennem årene systematisk havde mishandlet titusinder af børn på børnehjem med tilknytning til kirken.

Det er kommet frem, at præsterne sjældent blev straffet af Vatikanet. I stedet blev de blot flyttet til en ny menighed.

Den nuværende pave, Frans, har siden sin tiltræden offentliggjort et dekret, der vil gøre sexmisbrug af børn til en forbrydelse, og opfordret Vatikanet til at endevende skandalerne.