Prøv avisen

Tidligere Pegida-talskvinde undskylder hetzstemning

Bevægelsen Patriotiske europæere mod islamiseringen af Vesten, Pegida, blev dannet i Dresden sidste efterår. I vinter samlede gruppens ugentlige demonstrationer en overgang omkring 20.000 deltagere i den østtyske storby, hvor langt færre, men fortsat en del Pegida-folk troligt protesterer imod muslimsk indvandring som her i mandags. Foto: DPA

Den tidligere talskvinde for den islamkritiske bevægelse Pegida føler sig medansvarlig for hetzstemning. Nu siger hun undskyld til de tyske muslimer

Livet er blevet sværere for muslimer og flygtninge i Tyskland. Alene i løbet af de seneste måneder er flere asylcentre og moskéer i landet blevet sat i brand, og i går anholdt politiet fire medlemmer af en højreekstremistisk gruppe, som ifølge myndighederne skal have planlagt en række attentater imod muslimer og flygtninge. Politiet mistænker mindst tre mænd og en kvinde for at have dannet den højreekstremistiske terrorgruppe Old-school Society med det formål at begå attentater imod salafister, moskéer og asylcentre.

Tilsyneladende er den mere og mere rå stemning over for muslimer og indvandrere i Tyskland blevet for meget for en af de personer, der ellers har været med til at skabe en ophidset debat om tyskernes forhold til islam og indvandring.

Kathrin Oertel, der indtil januar var talskvinde for den islamkritiske bevægelse Pegida, siger i en 11 minutter lang video på Facebook følgende:

”Jeg vil bruge lejligheden til at sige undskyld til alle indvandrere og frem for alt muslimerne iblandt dem, som lever fredeligt her i landet, som er integrerede og som agter vores love og kultur. Det gør nemlig de fleste af dem.”

I videoen siger hun også, at hun føler sig medansvarlig for den hetzkampagne, som efter hendes mening er blevet sat i gang med Pegidas antiislamiske demonstrationer. Hun kommer også med følgende løfte: ”Jeg kan fremover kun gøre alt for, at tingene på en eller anden måde kommer i orden igen. Jeg vil med al kraft forsøge at hindre, at der bliver skabt fjendebilleder, og jeg appellerer til, at vi bekæmper splittelsen af folket.”

Reaktionerne på Kathrin Oertels erklæring er blandede på Facebook. Nogle tyskere kalder hende utroværdig, mens andre skriver, at det er bedre, at hun undskylder sent end aldrig. Nogle brugere hylder hende også, fordi hun efter deres mening udviser mod ved at indrømme sine fejl.

Kathrin Oertel forlod Pegida i januar sammen med fem andre førende medlemmer i vrede over, at Pegida-stifteren, Lutz Bachmann, havde poseret som Hitler på flere billeder.

Siden har Kathrin Oertel været med til at grundlægge organisationen Direkte Demokrati for Europa, men efter at der også var opstået strid blandt medlemmerne her, forlod hun ligeledes denne forening.

I videoen langer hun ud efter Pegida, som efter hendes mening giver de forkerte, nemlig det voksende antal asylansøgere, skylden for Tysklands og Europas problemer.

Politisk kommentator ved avisen Frankfurter Allgemeine Stefan Locke mener, at man ikke kan tage Kathrin Oertels undskyldning alvorligt, og han beskylder hende for at ville forføre folk med sine ord.

”Hendes ord giver nu indtryk af, at hun er kommet til fornuft og fortryder, men i virkeligheden er der blot tale om, at hun er ved at skabe en ny sammensværgelsesteori,” skriver han og begrunder sin kritik med citater fra Kathrin Oertels egen side på Facebook.

På siden har hun for eksempel skrevet følgende:

”Efter alt, hvad jeg har oplevet hos Pegida, er jeg kommet til den erkendelse, at hverken Angela Merkel eller det tyske parlament træffer beslutningerne, men derimod Bruxelles og USA, og at beslutningerne bliver styret af de rigeste mennesker på denne klode.”

Ifølge Stefan Locke er det umuligt at tage en undskyldning fra en person med disse holdninger alvorligt.

Lederen af den store muslimske organisation Muslimernes Centralråd, Aiman Mazyek, har ikke kommenteret Kathrin Oertels undskyldning, men giver over for nyhedsmagasinet Focus udtryk for, at Pegida er medskyldig i, at muslimer i stigende grad udsættes for vold i Tyskland.

”Det er blevet en del af dagligdagen, at muslimer, især kvinder med tørklæder, fornærmes, at der begås hærværk mod moskéer, og at imamer udsættes for vold. Pegida bevirker, at mange mennesker har færre hæmninger, når det drejer sig om at diskriminere eller angribe muslimer,” siger Aiman Mazyek.

Andre læser lige nu