Prøv avisen

Tilgivelse i retssal bringer følelser i kog

Ofrets lillebror, den 18-årige Brandt Jean, erklærede i retten, at han tilgiver Amber Guyger (med ryggen til) og bad dommeren om tilladelse til at omfavne hende. Foto: Tom Fox/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvid politikvindes drab på en ubevæbnet sort mand er endt som en forbløffende fortælling om kristen tilgivelse

En opsigtsvækkende videooptagelse af en ung sort mands lange og inderlige omfavnelse af hans brors hvide drabsmand har givet både følelser og tårer frit løb i USA og fyret op for en debat om race og kristen tilgivelse.

Omfavnelsen fandt sted midt i en retssal i Dallas i Texas i onsdags, efter at den 31-årige politikvinde Amber Guyger blev idømt 10 års fængsel for at have skudt og dræbt sin overbo, den 27-årige revisor Botham Jean, i september i fjor, mens han sad i sin lejlighed og så fjernsyn og spiste en skål is. Amber Guyger forklarede i retten, at hun tog fejl af sin og Botham Jeans lejlighed og troede, at han var trængt ind.

Efter en følelsesladet tale i retssalen erklærede ofrets lillebror, den 18-årige Brandt Jean, at han tilgiver Amber Guyger.

”At vie dit liv til Jesus ville være det bedste, som Botham ville ønske for dig. Jeg elsker dig som menneske, og jeg ønsker ikke noget dårligt for dig,” sagde Brandt Jean, inden at han bad dommeren om tilladelse til at omfavne Guyger.

Efter den næsten en minut lange og tætte omfavnelse, hvor både Brandt og Guyger hulkede, mens flere tilhørere tørrede tårer væk, gik den sorte dommer, Tammy Kemp, over til Amber Guyger og gav hende en bibel, hvorefter også hun omfavnede den dømte.

Videooptagelsen af de to forbløffende omfavnelser vækker enorm opmærksomhed i USA, hvor de for mange mennesker er et stærkt og rørende eksempel på den rolle, som kristen tilgivelse og menneskekærlighed kan spille som forløsende kraft i en dybt splittet nation.

Den republikanske senator Ted Cruz lovpriser Brandt Jean for hans tilkendegivelse af ”kristen kærlighed”, mens John Creuzot, distriktsanklager for Dallas amt, siger, at hele USA kan lære af den unge mand.

”Jeg mener, at det er en utrolig udvisning af forløsning og tilgivelse, som er sjælden i vor tid og i det samfund, som vi lever i, særligt for mange af vores lands ledere,” sagde John Creuzot, da han talte til en forsamling uden for domstolsbygningen.

Andre er mere forbeholdne og henviser til, at omfavnelsen skriver sig ind i en historisk amerikansk tradition for, at sorte mennesker forventes at give hvide mennesker syndsforladelse for afskyelige gerninger, altimens det modsatte ikke er tilfældet.

”Vi ville leve i en meget anderledes verden, hvis mange af de mennesker, der fryder sig over sortes udvisning af tilgivelse, gengældte denne nåde og barmhjertighed, men dette afspejles ikke i vores strafferetlige systen,” skriver den afroamerikanske skribent Adam Serwer på Twitter.

Sagen om det umotiverede drab på Botham Jean har i forvejen sat følelser i kog i USA, hvor en række politidrab på ubevæbnede sorte mænd har udløst voldsomme protester. Under retssagen kom det frem, at Amber Guyger har udtrykt racistiske holdninger, og efter doms- afsigelsen protesterede demonstranter uden for retssalen imod den 10 år lange fængselsdom, som de opfattede som utilstrækkelig.

Botham Jeans familie, der stammer fra Saint Lucia i Caribien, fortalte i retten, at den dræbte var en uselvisk, menneskekærlig og from kristen, der sang i kirkekor og var et engageret medlem af sit lokalsamfund. Efter hans død har hans familie stiftet en fond, der ”promoverer kristen intervention igennem social forandring”.