Tilliden til EU er den højeste i fem år

Europæernes tro på EU-projektet vokser, og Irland og Danmark ligger i top. Forklaringen skal først og fremmest findes i forløbet omkring Brexit, vurderer ekspert

Tilliden til EU er den højeste i fem år
Foto: Dinendra Haria / SIPA / Ritzau Scanpix.

Mens Storbritannien er på vej til at forlade EU-samarbejdet, er tilliden til unionen blandt medlemslandene den højeste i fem år.

Ifølge en ny Eurobarometer-måling foretaget af ana-lyseinstituttet Kantar for EU-Kommissionen, befinder den gennemsnitlige opbakning til EU blandt medlemslandenes befolkninger sig på 44 procent. Det er det højeste niveau siden 2014, ligesom det er 10 procentpoint over den gennemsnitlige tillid til de nationale regeringer og parlamenter.

Resultatet kommer ikke som nogen overraskelse for Marlene Wind, EU-ekspert og professor ved institut for statskundskab på Københavns Universitet.

”Målingen bekræfter sådan set de senere års udvikling, og vi så også ved EP-valget, at rigtig mange mennesker bakker op om det europæiske samarbejde, ligesom mange flere end før gik ned og stemte,” siger hun.

Ifølge Eurobarometer-målingen er 55 procent af europæerne tilfredse med den demokratiske tilstand i EU, ligesom 61 procent er optimistiske i forhold til unionens fremtid. Udviklingen kan ifølge Marlene Wind tilskrives en række begivenheder. Usikkerheden forbundet med valget af Donald Trump til præsident i USA såvel som den russiske præsident, Vladimir Putins, sabelraslen i øst, spiller givetvis ind. Helt afgørende er dog forløbet omkring Brexit, vurderer professoren.

”Jeg er overbevist om, at Brexit er den begivenhed, som har betydet mest for europæernes opbakning til EU overhovedet i historien – inklusive Berlinmurens fald. Og det troede man jo ikke for få år siden, hvor mange forudså, at det ville medføre en domino-effekt og føre til unionens opløsning. I stedet peger alle undersøgelser på, at briternes udtræden er endt med at blive den største katalysator for opbakning til EU-samarbejdet,” siger hun.

Den overbevisning deles af direktøren for den franske afdeling af Kantar, Emma- nuel Rivière, som til net- mediet Euronews vurderer, at mange i øjeblikket betragter EU som ”en stabil og sikker havn.”

Selvom den gennemsnitlige tillid til EU er på fremmarch, er der dog stor forskel på unionsbegejstringen medlemslandene imellem.

Mens lande som Irland, Danmark og Litauen ligger højt, er billedet et noget andet i eksempelvis Grækenland, hvor 51 procent af de adspurgte er ”meget pessimistiske” i forhold til unionens fremtid. I Frankrig gælder det 45 procent, mens det i Italien er tilfældet for 38 procent af de adspurgte. Ifølge Marlene Wind hænger de nationale forskelle blandt andet sammen med ”nationale dags- ordener”.

”I Frankrig er Macron jo forholdsvis upopulær, og han spiller en stor rolle på EU-scenen, så i det tilfælde tror jeg, der er tale om en reaktion mod ham. Og det samme gælder for så vidt i Italien, hvor du har en regering med to partier, som begge er enormt negative i retorikken omkring EU.”

Blandt de temaer, som optager befolkningerne i EU, er klima nu for første gang øverst på dagsordenen. Herefter kommer indvandring. Og netop grænseoverskridende udfordringer er noget, Marlene Wind vurderer kan virke mobiliserende på opbakningen til EU.

”Det er klart, at det også betyder noget, at man har set, at man i EU-regi har kunnet løse for eksempel flygtningekrisen og finanskrisen. Ja, det tager tid og kræver mange topmøder, men man kom ud på den anden side, og hvis man ikke havde haft EU-samarbejdet i forbindelse med de to kriser, havde det nok set meget værre ud nu, end det gør. Det er i høj grad fælles løsninger, som har båret os gennem de her kriser, og det kvitterer europæerne nu for,” siger hun.