Tilliden til sociale medier styrtdykker verden over

Ny international rapport om tillid peger på, at vi har sværere ved at skille falske fra sande nyheder, og at vi stoler mindre på sociale medier

Ifølge Anders Kristian Munk, leder af Teknoantropologisk Laboratorium på Aalborg Universitet, er bekymringen over falske nyheder og sociale medier eksploderet.
Ifølge Anders Kristian Munk, leder af Teknoantropologisk Laboratorium på Aalborg Universitet, er bekymringen over falske nyheder og sociale medier eksploderet. Foto: Ritzau Scanpix.

I går delte pave Frans en bøn på Twitter, hvor han fordømte falske nyheder for at bidrage til at sprede had. Falske nyheder er på alles læber, og det er blevet sværere at skille skidt fra kanel.

Sådan lyder det fra et flertal af 33.000 adspurgte i en årlig tillidsrapport fra det amerikanske analysebureau Edelman. Rapporten måler befolkningens tillid i 28 udvalgte lande til regeringer, medier, erhvervslivet og ngo’er og blev fremlagt på det igangværende Verdens Økonomiske Forum i Davos. I rapporten svarer 63 procent, at de har svært ved at skelne falske fra sande nyheder. Ifølge Anders Kristian Munk, leder af Teknoantropologisk Laboratorium på Aalborg Universitet, er bekymringen over falske nyheder og sociale medier eksploderet.

”Vi er blevet mere opmærksomme siden Brexit og det amerikanske valg i 2016, fordi det kom frem, at der faktisk er aktører, som udnytter sociale medier til at sprede falske nyheder,” siger Anders Kristian Munk, som også er en del af et europæisk forskernetværk, der netop har udgivet en guide til, hvordan man gennemskuer falske nyheder.

Derudover er befolkningernes tillid til søgemaskiner som Google og sociale medier som Facebook faldet i 21 ud af de 28 lande. Selv techgiganterne Google og Facebook er blevet klar over, at det er tid til at gribe i egen barm og sætte ind mod falske nyheder. Men heller ikke det er uden konsekvenser, forklarer Anders Kristian Munk:

”Facebook står over for et stort opgør med folkestemningen. Facebook er blevet så stor en størrelse, at man godt kan blive nervøs for, at det i forsøget på at kontrollere falske nyheder vil blive en mindre gennemsigtig virksomhed.”

Det amerikanske bureau Edelman har i 18 år gennemført analyser af befolkningers tillid til systemer. I år er USA det land, hvor tiltroen til institutioner skiller sig ud i en negativ forstand. I et indeks, som rangerer lande efter overordnet tillid, er USA rykket ned fra en 8.-plads til en 18. plads ud af de 28 lande.

Det er ikke overraskende, mener Vincent Hendricks, filosofiprofessor og leder af center for informations- og boblestudier på Københavns Universitet. Han peger på, at opmærksomheden på falske nyheder især opstod i forlængelse af den amerikanske valgkamp, hvor falske nyheder blev brugt som et politisk våben. Og præsident Donald Trump har siden sin tiltrædelse for et år siden løbende beskyldt store etablerede medier for at sprede eller ligefrem være falske nyheder.

”I USA i dag er meningsmiljøet meget giftigt. Der er etablerede medier, rabiate medier og en præsident, som bekriger de etablerede medier. Det er et meget polariseret miljø, som svækker folks tillid,” siger han

En befolkning med færre stjerner på flaget, men en støt og stigende tillid, finder man i Kina, som er rykket fra en tredjeplads til førstepladsen over lande med størst fremgang i tilliden til regeringen. Her oplever befolkningen en tiltagende tillid til alle institutioner.

”I modsætning til USA er der i Kina kun ét etableret medie, som er statskontrolleret. Så er der ikke lige så meget at have mistillid til,” vurderer Vincent Hendricks.