Prøv avisen

Titanic-violin slår verdensrekord i auktionshandel

En violin, der blev spillet på af orkesterlederen på Titanic, da skibet sank, slog verdensrekord ved auktion

En violin blev på et auktionshus lørdag solgt til 900.000 pund svarende til knap otte millioner kroner.

Det er verdensrekord for genstande, der er blevet solgt fra det nu hedengangne skib.

Orkesterlederen på Titanic spillede angiveligt på violinen for at berolige passagererne, da skibet sank og blev begravet i det iskolde vand i Atlanterhavet.

- Vi er absolut henrykte.

- Det blev solgt til en britisk samler, der bød over telefonen. Salget tog kun omkring 10 minutter, siger Christine Aldridge, der er talskvinde for auktionshuset.

Den endelige pris på instrumentet inklusiv auktionshusets omkostninger lyder på 9,3 millioner kroner.

Instrumentet blev fundet, mens det var spændt fast til kroppen på Wallace Hartley, der druknede sammen med 1500 andre mennesker i katastrofen i 1912.

Violinen bærer en inskription fra den 33-årige orkesterleders forlovede Maria Robinson for at markere deres forlovelse. Den var sat til salg i dens originale violinkasse af læder med initialerne "W.H.H".

I årtier var det frygtet, at violinen var tabt for evigt, men den blev fundet på et loft i nordvest England i 2006, hvilket affødte debat om dens ægthed, som eksperter først for ganske nylig har bekræftet.

Auktionshuset Henry Aldridge & Son i byen Wilshire har gennem syv år forsøgt at få godkendt violinen som Wallace Hartleys. I maj var violinen klar til salg, da det kom frem, at der ikke var nogen tvivl længere.

Det første bud startede på blot 50 pund, men allerede inden for få minutter var prisen budt i vejret til 220.000 pund.

Titanic, der på forhånd var udnævnt til at være usænkeligt, sank den 15. april 1912, da skibet kolliderede med et isbjerg på jomfrurejsen fra Southampton i England til New York i USA.