Prøv avisen

Tohoku slikker sine sår

Kombi-fotoet viser den tsunami-ramte lufthavn i Miyagi, Sendai under tsunamien og som den så ud den anden marts i år. Foto: KYODO Denmark

Et enormt oprydningsarbejde er gennemført siden tsunamien den 11. marts sidste år. Men nu melder de store problemer sig, siger hjælpeorganisationerne

Der brændes stadig lys og røgelse på det lille alter, som er rejst foran grundskolen i Ohawa på den japanske stillehavskyst.
Fra hele landet kommer japanerne for at mindes nogle af de ofre, som blev revet bort af flodbølgen, der ramte Japan efter jordskælvet den 11. marts sidste år.

LÆS OGSÅ: Uhyret i Fukushima ånder stadig

108 børn var i skole den eftermiddag, da lærerne blev varskoet om, at en tsunami var på vej. Men skolen havde ingen procedurer for evakuering i tilfælde af tsunami. Og lærerne valgte at samle eleverne på broen over floden, som de mente var høj nok. 74 børn blev skyllet væk i vandmasserne.

Langs hele kysten står endnu enkelte huse med oprevne facader eller hospitalsbygninger, der ligner udbombede ruiner i en krigszone. Hvor der for et år siden lå landsbyer med flere tusinde indbyggere, er der i dag øde strækninger dækket af mudder.

Men ganske langsomt har frivillige hjælpere og en armé af gravkøer fået fjernet og samlet de mange tusinde ton af byggeaffald, som blev liggende tilbage på kysten, da vandmasserne trak sig tilbage. Affaldet er blevet sorteret, og i hver eneste kommune ligger bjerge af betonbrokker og asfalt, af træstammer og naturaffald. Bilvrag er samlet for sig i flere lag over dusinvis af kvadratmeter.

Det svarer til 20 års affaldsproduktion på én gang, som vi har samlet sammen og nu skal eliminere. Vores handlingsplan, som også omfatter boligbyggeri til at huse de hjemløse, indebærer en fordobling af det kommunale budget over en femårig periode, siger Takeshi Ono, viceborgmester i Nakabayashi, en bydel i provinshovedstaden Sendai.

Alene i denne bydel blev knap 730 mennesker dræbt og 3000 huse skyllet væk. De fleste af dem vil ikke blive genopbygget, for belært af erfaringen har myndighederne nu besluttet at forbyde boligbyggeri i det bælte langs kysten, som blev ramt af flodbølgen. Adskillige af de landsbyer, som i dag er væk, vil forsvinde fra landkortet.

Japan har reageret effektivt på katastrofen, der gjorde hundredtusinder af mennesker hjemløse. De første modtagecentre for flygtningene er blevet erstattet af midlertidige barakker, som er blevet rejst på ledige byggegrunde og parkeringspladser i de større byer som for eksempel Sendai 300 kilometer nord for Tokyo.

Hver familie råder over en minibolig med tre rum på hver seks kvadratmeter, ofte indrettet så de genskaber en hjemlig atmosfære med grønne planter og genbrugsmøbler og den uundværlige fladskærm.

Den japanske regering og de lokale provinsmyndigheder har sikret ofrenes underhold siden katastrofen, blandt andet ved at yde ekstra seks måneders arbejdsløshedsunderstøttelse til dem, hvis arbejdsplads blev ødelagt. Og officielt skal alle have fundet en ny bolig om yderligere et år.

Men de store problemer begynder først nu, mener Yuko Endo fra den kristne hjælpeorganisation Tohoku Help.

Når arbejdsløshedsunderstøttelsen udløber, er der adskillige, som ikke har noget at leve af, hvis de ikke kan finde arbejde, og ledigheden er i forvejen høj. Andre skal fortsat betale af på lån i deres forsvundne hus, hvis de ikke havde tegnet den dyre tsunamiforsikring, som mange sparede væk. Og det er stadig uklart, hvilken erstatning ofrene vil få. De mest heldige i økonomisk henseende er måske ofrene for atomulykken på Fukushima Daiichi-kraftværket, som kan få erstatning fra både kraftværkets ejer, Tepco, og fra forsikringsselskaberne, siger Yuko Endo.

Et særligt problem vil være elimineringen af affaldsbjergene, som i mange tilfælde vil være bestrålede efter atomskyens passage. Afbrænding vil derfor resultere i radioaktiv aske, som skal deponeres på samme måde som atomaffald. Men i nogle tilfælde også i udviklingen af radioaktive gasser.

Oprydningsprocessen er nu blokeret, fordi ingen vil tage imod affaldet, konstaterer Toshiyuki Takeuchi fra hjælpeorganisationen Janic.