Tokyos Olympiske Lege åbner i en ramme af smittetal og folkelig skepsis

Kampen om det publikumløse OL’s politiske eftermæle i Japan er allerede i gang inden åbningsceremonien

Hvis coronasmitten fra OL-landsbyen breder sig, er der ikke langt til, at legenes eftermæle bliver en fuldbåren fiasko.
Hvis coronasmitten fra OL-landsbyen breder sig, er der ikke langt til, at legenes eftermæle bliver en fuldbåren fiasko. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

I dag åbner De Olympiske Lege i Tokyo med et års forsinkelse – og uden publikum. Men allerede inden åbningen er en debat om legenes eftermæle i gang. Det hele handler om politik.

Der er snart valg til Japans underhus. Premierminister Yoshihide Suga har ikke håndteret pandemi og vaccinationer særligt effektivt. Hans regering har de dårligste meningsmålinger, en japansk regering har haft længe. Suga havde håbet på OL som redningsplanke. Han havde håbet, at OL ville blive afviklet effektivt og forsvarligt, selvom coronasmitten ikke ville være væk. Han havde håbet, at vi bagefter ville sige, at det gik jo meget godt alligevel.

Det ville have givet ham politisk medvind. Der er ikke stor risiko for, at hans LDP-parti, det mangeårige liberal-demokratiske regeringsparti, ikke genvinder magten, men der er betydelig risiko for, at det kommer til at gå så ringe, at Suga ikke genvælges som regeringschef. I bedste fald kan Legenes eftermæle stadig blive, at en hårdt kæmpende japansk regering gjorde sit bedste, vurderer den amerikanske politolog og professor ved Waseda-universitetet i Tokyo, David Leheny.

”Det er ikke utænkeligt, at det vil lykkes Japan at skabe et narrativ om, at japanerne var de seje, der gennemførte, hvad ingen andre turde binde an med. At de skabte en række gode oplevelser for tv-seere i hele verden – og håb og opmuntring i en hård tid,” siger han ved et webinar.

Men det er op ad bakke for regeringen. Hver dag er der rapporter om utætheder i den boble, der skal isolere atleter og andre tilrejsende. Og hvis coronasmitten fra OL-landsbyen breder sig og gør smitten uden om boblen endnu værre end nu, er der ikke langt til, at legenes eftermæle bliver en fuldbåren fiasko.

Det vil være katastrofalt for befolkningen. Men det vil også være katastrofalt for Sugas politiske fremtid. Selvom den ældste tredjedel af befolkningen efterhånden er vaccineret imod covid-19, og der er få dødsfald, var smittetallet i går i Tokyo oppe på 1979 – det højeste på en enkelt dag siden januar.

Befolkningen har længe i meningsmålinger udtrykt utryghed ved De Olympiske Lege. Op til 80 procent ville ønske, de var blevet udskudt eller aflyst. I de seneste måneder er holdningen hos de pragmatiske japanere delvist skiftet. Vi må se at få det bedste ud af det, har folk sagt. Men i de seneste uger har stigende smittetal i Tokyo igen fået stemningen til at skifte i retning af skepsis, parret med resignation og defaitisme.

Mange har opgivet at gøre mere for at begrænse smitten end at bære maske og holde afstand, som de har gjort hele tiden. Færre følger de retningslinjer, der udstikkes under undtagelsestilstanden, sammenlignet med tidligere undtagelsestilstande.

En mand, der i onsdags blev interviewet på tv ved et testcenter, fortalte, at han havde tænkt sig at trodse borgmesterens appel om ikke at besøge sin familie på landet i sommerferien – men han ville jo helst ikke smitte dem og lod sig derfor teste. En kvinde fortalte, at det for hende var en utænkelig tanke ikke at mødes med sine veninder, så derfor havde hun i lang tid ladet sig teste med mellemrum og i øvrigt levet sit liv som normalt.

Det ville være politisk selvmord for Japans politikere at ignorere de seneste ugers skepsis. Seiko Hashimoto, præsident for organisationskomiteen og tidligere olympisk minister, erkendte i denne uge, at opbakningen er faldet, og undskyldte for det.

Den daglige OL-direktør, Toshiro Muto, udtalte, at man stadig godt kan forestille sig, at legene bliver afbrudt, hvis smittetallene stiger endnu mere end i øjeblikket. Det skyldes ikke, at han har umiddelbare planer om at aflyse OL. Men det er vigtigt for ham – og for andre japanske politikere i disse uger – at vise forståelse for folks bekymring. Det skal ikke se ud, som om de bare blæser på den herskende skepsis.

Helt uden interesse for De Olympiske Lege er folk jo ikke. Elektronikkæderne melder om øget salg af store tv-skærme til folks hjem – og ølproducenten Asahi, der er OL-sponsor, reklamerer åbenlyst for, at når nu man ikke kan gå ud og se konkurrencerne som publikum, så må man huske at købe sig et stort lager af dåseøl til aftenens tv-transmissioner.