Er det egentlig racistisk at frygte fremmede?

Det er fuldt forståeligt at være bekymret over en af de største folkevandringer i den menneskelige historie, mener ærkebiskoppen af Canterbury, der med sine udtalelser åbner ny værdidebat om fremmedfrygt og racisme i England

Ærkebiskop Justin Welby taler imod tendensen til at stemple folk, der argumenterer imod flygtninge.
Ærkebiskop Justin Welby taler imod tendensen til at stemple folk, der argumenterer imod flygtninge. .

Ærkebiskoppen af Canterbury har givet bolden op til en værdidebat om fremmedfrygt og racisme. Justin Welby taler imod tendensen til at stemple folk, der argumenterer imod flygtninge og migranter, som racistiske. I stedet siger han, at de har ret til at være bekymrede over, hvordan nye grupper af mennesker vil påvirke samfundet.

Det sker i et interview med det britiske parlaments ugentlige magasin The House. Her opfordrer Justin Welby de ansvarlige ministre til at forholde sig til folks bekymringer i lyset af den globale krise.

”Dette er en af de største folkevandringer i den menneskelige historie. Absolut enorm. Og det at være bekymret er fuldt forståeligt. Men der en tendens til at sige at ’disse mennesker er racistiske’, hvilket er skandaløst, absolut skandaløst,” siger Justin Welby i interviewet.

Det har sikret ham prominent omtale i de indvandrerkritiske tabloidaviser.

”Ærkebiskoppen har oplevet en dramatisk omvendelse til sund fornuft,” hedder det lettere sarkastisk i en leder i The Daily Mail.

The Sun skriver, at der er tale om ”et markant skifte i tonen”, og The Daily Express fremhæver tilsvarende, at Justin Welby normalt er kendt for at have mere liberale synspunkter.

”Mr. Welby bør få bifald for at anerkende, at det, folk er mere bekymrede for, er deres kultur, offentlige serviceydelser og deres jobmuligheder,” skriver lederskribenten.

Den tidligere religiøse korrespondent for avisen The Guardian, Andrew Brown, tager i en kommentar fat i, hvorfor de aviser, som er kritiske over for indvandrere, omfavner Justin Welby.

”For læsere af den højre-orienterede presse er det vigtige nyheder, at ærkebiskoppen af Canterbury mener, at de har ret, når de er bekymrede over immigration. At han også mener, at de skal overkomme deres frygt, er omvendt irrelevant,” skriver Andrew Brown.

Han henviser til, at ærkebiskoppen i samme interview taler om, hvordan han under et besøg i Berlin ved selvsyn har set, hvordan kirkerne er engageret i arbejdet med at tage imod de mange syriske flygtninge i Tyskland.

”De tog 1,1 millioner sidste år. Og det får vores 20.000 over flere år til at lyde ret magert,” mener Justin Welby.

I The Daily Telegraph skriver Allison Pearson, en af avisens kendte journalister og kommentatorer, at ærkebiskoppen fortjener ”tre gange halleluja” for at sige, at det ikke er racistisk at være bekymret over de mange mulige indvandrere. Men hun mener ikke, at hans argument om, at briterne skal tage flere migranter, holder vand.

”Jeg spekulerer over, om det er racistisk at påpege, at vi med den nuværende indvandring vil have brug for yderligere 900.000 skolepladser i 2024. Er det racistisk at påpege, at britiske skoleelever lider, fordi en ud af seks elever i England ikke har engelsk som modersmål, og at lærerne simpelthen ikke kan håndtere det?”, skriver Allison Pearson.

Lord Andrew Green er som tidligere ambassadør i blandt andet Saudi-Arabien medlem af Overhuset, men også formand for organisationen Migration Watch, som er meget kritisk over for indvandring. Han fremhæver selv sin kristne baggrund i et interview med den kristne radiostation Premier .

”Jeg beundrer ærkebiskoppen for hans mod. Jeg finder, det er en vidunderlig mundfuld af frisk luft,” siger han med henvisning til, at der allerede årligt kommer en halv million nye borgere til Storbritannien.

Kommentatoren Rachel Shabi afviser i avisen The Independent ærkebiskoppens præmis:

”Der at aldrig nogen, der har sagt, at det var racistisk for briterne at være bekymrede. Men hvad der så absolut er racistisk, er tanken om, at migranterne på en eller anden måde selv bærer skylden.”