Topartisystemet er på vej tilbage i Storbritannien

Labour henter tabt terræn i britiske meningsmålinger, og alle målinger peger på et bedre valg end for to år siden. Men det sker ikke på bekostning af De Konservative, som fortsat fører sikkert før valget næste torsdag

Theresa May og De Konservative står til 44,2 procent. Og det er ifølge Matthew Goodwin det bedste resultat siden 1970.
Theresa May og De Konservative står til 44,2 procent. Og det er ifølge Matthew Goodwin det bedste resultat siden 1970. Foto: Stefan Rousseau/AP/Ritzau Foto.

”En uge er lang tid i politik”. Citatet stammer fra den tidligere Labour-premierminister Harold Wilson, og det gælder fortsat.

Da den konservative premierminister, Theresa May, udskrev valg til det britiske parlament, var det en kalkuleret beslutning, som ikke mindst var funderet på, at alle meningsmålinger viste, at Theresa May og De Konservative var uhyre populære, mens Labour og ikke mindst partiets leder, Jeremy Corbyn, skrabede bunden.

Men nu står Labour til at få 35,7 procent af alle stemmer. Det fremgår af en analyse fra professor i statskundskab, Matthew Goodwin fra University of Kent, som har foretaget en vægtet sammenligning af alle meningsmålinger siden sidste uges terrorangreb i Manchester. 35,7 procent vil i givet fald være det bedste Labour-resultat siden 1979.

Men det betyder ikke, at Theresa May og De Konservative bider negle. For de står til 44,2 procent. Og det er ifølge Matthew Goodwin det bedste resultat siden 1970.

Prognoserne er en klar indikation af, at topartisystemet er godt på vej tilbage i britisk politik. Eller rettere i engelsk politik. For det politiske landskab er helt anderledes i særligt Skotland og Nord-irland – i mindre grad i Wales.

Men i England står det EU-kritiske uafhængighedsparti Ukip til regulære øretæver. Efter folkeafstemningen om Brexit har De Konservative helt overtaget EU-dagsordenen med Theresa May som en garant for, at briterne vil forlade EU. Som Theresa May understregede flere gange i sin tv-debat i mandags, vil hun hellere forlade EU uden en aftale end med en dårlig aftale. Et budskab, der i langt højere grad er rettet mod de britiske vælgere end Bruxelles.

Sammen med Ukip har også det andet større engelske parti, De Liberale Demokrater, mistet deres tag i vælgerne og har ikke formået at få fat i de 48 procent af vælgerne, der stemte ja til at blive i EU.

De Liberale Demokrater eller for den sags skyld en række andre partier har heller ikke fået en særlig god platform at fremhæve deres politik på. Theresa May vil som premierminister ikke møde andre partiledere i direkte debatter på tv. Mandag aften bragte tv-stationen Sky to separate debatter med først Jeremy Corbyn og derefter premierminister Theresa May. Og når der i aften er direkte debat med syv partier, er det uden Theresa May – hvorfor Jeremy Corbyn heller ikke forventes at deltage.

Jeremy Cobyn demonstrede i øvrigt under debatten mandag aften, at han lader til at have fået styr på sit temperament og ikke længere lader sig provo-kere af kritiske spørgsmål. Det kunne se ud, som om han er ved at træde i karakter som en seriøs partileder. Det er heller ikke blot Labours stemmetal, der vokser i meningsmålingerne. Også Jeremy Corbyns personlige popularitet vokser.

Når Labour går frem, hænger det også sammen med, at partiet har genvundet den socialt ansvarlige dagsorden – ikke mindst fordi De Konservative har været ude i et gevaldigt stormvejr om nedskæringer på skoler, forhøjet national forsikring for selvstændige og ikke mindst det, de britiske meider har døbt en demensskat – at folk skal spise deres mursten, før det offentlige vil forsørge dem.

Derfor forsøger De Konservative nu at fokusere på det primære budskab, at kun de kan sikre en god aftale om Brexit.

Men for at vende tilbage til Harold Wilson, er en uge lang tid i politik. Og en uge er præcis, hvad der er, før de britiske vælgere næste torsdag sammensætter det parlament, der får som sin primære opgave at forhandle briterne ud af EU.