Toppen i Labour dækkede over antisemitisme

Dokumentarprogram sætter fornyet fokus på, hvordan antisemitisme har fået lov til at florere i det britiske arbejderparti

Med sine meget pro-palæstinensiske holdninger tilhørte Jeremy Corbyn i årevis en yderfløj i Labour. Siden han i september 2015 overraskende blev valgt til partileder, har en lang række af hans jødiske partifæller oplevet at blive udsat for antisemitiske smædekampagner. –
Med sine meget pro-palæstinensiske holdninger tilhørte Jeremy Corbyn i årevis en yderfløj i Labour. Siden han i september 2015 overraskende blev valgt til partileder, har en lang række af hans jødiske partifæller oplevet at blive udsat for antisemitiske smædekampagner. – . Foto: Peter Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et ungt jødisk medlem af det britiske arbejderparti Labour, Dan Hogan, fortæller, hvordan han åbenlyst blev kaldt ”en beskidt zionist”. Det sker i det timelange dokumentarprogram ”Is Labour Anti- Semitic? (Er Labour antisemitisk?), som BBC sendte i denne uge.

Labour har traditionelt været et naturligt hjem for britiske jøder. Men siden Jeremy Corbyn blev leder af oppositionspartiet i 2015, har mange medlemmer oplevet, at antisemitisme er blevet stadig mere udbredt – og at partiet kun har grebet ind sporadisk.

Jeremy Corbyn har gang på gang afvist, at der på nogen måde er plads til antisemitisme i partiet, men dokumentarprogrammet viser, hvordan antisemitismen rækker helt til toppen. Således bliver partiets generalsekretær Jennie Formby og partiets kommunikationschef Seamus Milne beskyldt for at have forhindret eksklusionen af medlemmer, der var kommet med åbenlyst antisemitiske kommentarer om jøder.

I dokumentarprogrammet fortæller otte tidligere ansatte, som sad med den administrative behandling af disciplinære sager, hvordan ledelsen konstant forsøgte at udskyde afgørelser. De fortæller blandt andet, hvordan generalsekretæren brugte en anden e-mailadresse til følsomme oplysninger.

”Jeg har permanent slettet alle spor af denne e-mail. Der er alt for mange øjne på min Labour-mail. Brug venligst min Unite-mail fremover,” skriver Jennie Formby med henvisning til fagforeningen Unite, hvor hun arbejdede før.

Tråden af e-mails handlede om den tidligere næstformand i Corbyns støttegruppe Momentum, Jackie Walker, der havde sagt, at jøder stod bag slavehandlen. Hun blev i sidste ende ekskluderet.

Partiets politiske næstformand Tom Watson kræver efter programmet omgående handling.

”Der er en voksende følelse af, at der er en sygdom i vort parti, at den slags misbrug er blevet tilladt, at der er en nærmest accepteret kultur, hvor folk kan bruge anti-jødisk racistisk sprog, og vi har fejlet i at tage hånd om det,” siger Tom Watson til BBC.

Programmet kommer, blot to måneder efter at den uafhængige britiske Kommission for Ligestilling og Menneskerettigheder fandt, at der er grundlag for at iværksætte en officiel undersøgelse af, hvordan partiet har håndteret antisemitisme. Ifølge avisen The Times har over 30 tidligere ansatte fortalt, at de vil bidrage til undersøgelsen.

Alligevel har partiet officielt reageret ret voldsomt på dokumentarprogrammet og klaget til BBC’s generaldirektør Tony Hall.

”Hvad vi ser, er tidligere ansatte, som kommer med beskyldninger mod nuværende ansatte, som afviser de klager,” siger John Mc- Donnell ifølge avisen The Guardian.

Han er partiets skyggefinansminister og Jeremy Corbyns nære allierede. Generalsekretær Jennie Formby beskylder også næstformand Tom Watson for at misbruge sit embede. Samme anklage, som hun selv er ramt af i dokumentarprogrammet.

I programmet medvirker ingen fra partiets ledelse. Partiet har i stedet svaret skriftligt, og disse svar ruller over skærmen, mens de bliver læst op.

Blandt de interviewede i programmet er det jødiske parlamentsmedlem Louise Ellman, der siden 1997 har været valgt i Liverpool. Hun taler om, hvordan begrebet zionisme er blevet til et våben, siden Jeremy Corbyn blev valgt til leder, og hvordan medlemmer af den venstreorienterede gruppe Momentum fik mere og mere indflydelse og optrådte intimiderende.

”Jeg oplevede, at folk pludselig kom til lokale møder og kun ville tale om Israel og Palæstina og ikke om ledighed og sociale forhold i valgkredsen,” fortæller hun i programmet.

Også Luciana Berger, der tidligere i år forlod Labour på grund af antisemitisme, afviser, at partiet har gjort nok. Hun beskylder Jeremy Corbyn og partiets ledelse for ikke at have grebet ind, men ladet puklen af sager vokse.

”De behøver bare at se på kommentarerne på min Twitter-profil for at se, hvor dybt det stikker, og hvor giftig debatten er,” siger hun til BBC.

Fra organisationen Kampagne mod Antisemitisme bliver afsløringerne i programmet hilst velkomne.

”Jeremy Corbyns paradeforestilling som en anti-racistisk aktivist er faldet fra hinanden. Mr. Corbyn er selv en antisemit, som ikke er i stand til at bestride et offentligt embede,” skriver formanden Gideon Falter i en e-mail til Kristeligt Dagblad.

Der er dog også tegn på, at ledelsen i Labour er klar over, at den ikke længere kan ignorere problemet med antisemitisme.

Parlamentsmedlemmet Chris Williamson har således været suspenderet for at sige, at partiet tog alt for meget hensyn til anklager om antisemitisme. For to uger siden lukkede ledelsen ham ind i varmen igen som fuldgyldigt parlamentsmedlem. Men det holdt ikke meget mere end 24 timer. 121 Labour-medlemmer af underhus og overhus skrev under på en protest over den administrative beslutning, og han er nu suspenderet igen og står til at miste sin opstilling ved næste valg.