Tre års fængsel til voldsmand efter nationalhelts død

Tyske dommere tager hensyn til gerningsmands alder og modenhed i opsigtvækkende sag om ung tyrkisk-tysk studerendes død

Tugce Albayraks kusine trøstes af en tante under domsafsigelsen i Tyskland i går. Tantens t-shirt bærer et fotografi af Tugce Albayrak.
Tugce Albayraks kusine trøstes af en tante under domsafsigelsen i Tyskland i går. Tantens t-shirt bærer et fotografi af Tugce Albayrak. . Foto: Scanpix.

Det er en med spænding ventet afgørelse, som landsretten i den tyske by Darmstadt nu har fældet: Den 18-årige Sanel M. blev i går idømt tre års fængsel for overfaldet på den lærerstuderende Tugce Albayrak.

Dermed er der sat et foreløbigt punktum i en sag, der har vakt enorm interesse i de tyske medier, og som ifølge flere eksperter har været med til at forandre tyskernes syn på muslimske kvinder.

Den 22-årige Tugce Albayrak blev den 15. november 2014 slået ned ved en fastfood-restaurant i byen Offenbach. Kvinden havde forsøgt at hjælpe et par piger, der blev chikaneret af en gruppe unge mænd, og en af mændene, Sanel M., slog hende så hårdt i hovedet, at hun ramte asfalten og faldt i koma. Hun døde to uger efter overfaldet.

Tyske medier var allerede få timer efter overfaldet meget hurtige til at skildre begivenhederne i sort-hvide farver: Gerningsmanden var den dårlige skoleelev, der tidligere var straffet for vold. Offeret var til gengæld den unge, smukke og intelligente kvinde, der døde, fordi hun udviste civilcourage.

Sanel M. har siden overfaldet fået flere trusler på livet, og mange tyskere så ham gerne indespærret på livstid.

På trods af den offentlige stemning har både anklager og forsvarer i retssagen opfordret dommerne til at dømme Sanel M. efter den tyske ungdomsstraffelov, som har langt mildere strafferammer end den normale straffelov: Ifølge en række psykologiske undersøgelser er den unge drabsmand nemlig forsinket i sin udvikling og ikke nær så moden som andre unge på samme alder.

Anklagemyndigheden krævede, at Sanel M. fik tre år og tre måneders fængsel, hvorimod forsvareren plæderede for en betinget dom, fordi Sanel M. efter forsvarsadvokatens mening ikke kunne vide, at slaget mod Tugce Albayrak ville slå hende ihjel.

Sanel M. har flere gange under retssagen givet udtryk for, at han fortrød sin handling.

”Slaget var mit livs værste fejl, som jeg ikke kan gøre godt igen,” sagde han blandt andet i retten.

I løbet af retssagen er mediernes sort-hvide billede af begivenhedernes gang den 15. november 2014 krakeleret lidt. Flere vidner har udtalt i retten, at ikke kun de unge mænd opførte sig uforskammet, men at Tugce Albayrak og pigerne også brugte et beskidt sprog, og at de to grupper ophidsede hinanden gensidigt.

Selv statsadvokat Alexander Homm har i sine afsluttende bemærkninger understreget, at sagen ikke er sort-hvid, men snarere skal ses i gråtoner.

”Sanel M. er ikke udelukkende en aggressiv 'koma-slagsbror', og Tugce Albayrak er ingen nationalhelt, når det drejer sig om civilcourage,” sagde han.

Tugce Albayraks familie er rystet over den milde dom.

”Tre år for et menneskeliv er alt for lidt. Under retssagen lød det ofte, som om man ville gøre Tugce til medgerningsmand: Fordi hun fornærmede gerningsmanden, er hun selv skyld i, at han slog hende. Mange unge vil le af denne dom, når de hører, at man kan få tre års fængsel for at slå et menneske ihjel,” siger Murat Capri, der er onkel til Tugce Albayrak, til den private tv-station N24.

Og de finder næppe nogen trøst i, at hendes tragiske død kan have været med til at flytte tyskernes syn på tyrkiske indvandrerkvinder.

Der bor op imod tre millioner mennesker med tyrkisk baggrund i Tyskland, og mange tyskere betragtede især kvinder med tyrkisk indvandrerbaggrund som uuddannede personer, der blev undertrykt af både familien og islam.

Ifølge sociolog og ekspert i tyrkisk indvandring Yasemin Karakaeozlu er opmærksomheden omkring Tugce Albayrak netop så stor, fordi hun slet ikke passer ind i dette billede.

”Mange tyskere er blevet overrasket over, at der findes studerende som Tugce,” siger Yasemin Karakaeozlu til avisen Tagesspiegel.

Sanel M.s forsvarer har meddelt, at han vil anke dommen.