Trods anklager om forbrydelser mod menneskeheden: Nu skal Rusland stå i spidsen for verdensfreden

Trods anklager om krigsforbrydelser i Ukraine overtager Rusland i dag formandsposten i FN’s magtfulde Sikkerhedsråd. Kreml vil udnytte posten til manipulation, vurderer ekspert

På trods af international fordømmelse og anklager om, at Ruslands styrker har begået forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine, overtager Rusland lørdag formandskabet for FN's Sikkerhedsråd.
På trods af international fordømmelse og anklager om, at Ruslands styrker har begået forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine, overtager Rusland lørdag formandskabet for FN's Sikkerhedsråd. Foto: John Minchillo/AP/Ritzau Scanpix.

Nej, det er hverken en aprilsnar eller en grotesk vittighed, sådan som nogle ukrainske og vestlige politikere mener: På trods af international fordømmelse og anklager om, at Ruslands styrker har begået forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine, overtager Rusland lørdag formandskabet for FN's Sikkerhedsråd. Rådet er det mest magtfulde internationale forum i verden, og dets primære ansvar er at opretholde international fred og sikkerhed.

Tusinder af civile ukrainere er blevet dræbt, siden Rusland den 24. februar 2022 invaderede Ukraine. Og for blot 14 dage siden udstedte Den Internationale Straffedomstol en arrestordre mod den russiske præsident, Vladimir Putin, for "ulovlig deportation" af ukrainske børn og for anklager om krigsforbrydelser. Formandsposten giver Rusland en stemme og en vis legitimitet på et tidspunkt, hvor landet er hårdt presset i krigen, vurderer Flemming Splidsboel, som er seniorforsker med speciale i Rusland og Ukraine ved Dansk Institut for Internationale Studier.

“Rusland vil forsøge at udnytte formandskabet maksimalt for at få manipuleret ting igennem,” siger han og påpeger, at Rusland under sit seneste formandskab i februar sidste år for eksempel manipulerede med vidneberetninger om konflikten i Ukraine. 

“Rusland får nu lov til at sidde for bordenden og vil udnytte det bedst muligt til at manipulere med dagsordener og debatter forud for rådets afstemninger,” siger Flemming Splidsboel.

En "dårlig vittighed"

FN's Sikkerhedsråd har 15 medlemmer, herunder fem permanente, hvoraf Rusland er et af dem, og formandskabet varetages af hvert medlem på skift i en måned. Når Ruslands garvede udenrigsminister, Sergej Lavrov, i dag sætter sig i formandsstolen i New York, vil Moskva blandt andet afholde et møde om den "virkelige situation" for ukrainske børn, der er deporteret til Rusland, sagde Ruslands FN-ambassadør Vassily Nebenzia for nylig. Den Internationale Straffedomstols arrestordre på Putin handler netop om bortførelse af ukrainske børn. USA har anklaget Rusland for at have tvangsdeporteret op mod 1,6 millioner ukrainere, heriblandt 260.000 børn, fra deres hjem over grænsen til Rusland.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, skrev torsdag på Twitter, at Ruslands formandskab er en "dårlig vittighed". Rusland vil udnytte sit formandskab til at vildlede verden om krigen i Ukraine, mener Jeffrey Sonnenfeld, professor ved Yale School of Management, og Sergiy Kyslytsya, Ukraines permanente repræsentant ved FN. I et indlæg i det amerikanske nyhedsmagasin Time påpeger de, at Rusland under sit formandskab sidste år udnævnte prorussiske håndlangere til "aktivister fra det ukrainske civilsamfund", som angiveligt talte på vegne af det ukrainske samfund. Deres misinformation om det "onde Ukraine regime" og deres egne "fredelige hensigter" skulle undergrave den ukrainske delegations forsøg på at opnå international støtte til fredsbestræbelser. 

“Med advarselssignaler om, at den globale støtte til Ukraine kan være under stigende pres, skal man ikke have megen fantasi til at forestille sig, hvordan Rusland endnu engang vil misbruge formandskabets beføjelser til at sprede desinformation og drive kiler mellem FN-medlemsstaterne,” skriver Jeffrey Sonnenfeld og Sergiy Kyslytsya.

Krav om at udelukke Rusland

Man bør imidlertid ikke overdrive betydningen af formandskabet, mener Thomas Graham, fellow ved tænketanken Council on Foreign Relations. Formanden “har meget lidt magt til at påvirke de faktiske beslutninger, som Rådet træffer", siger han til mediet Euronews.

FN’s Sikkerhedsråd blev grundlagt på ruinerne af Anden Verdenskrig, og som en af krigens sejrherrer fik Rusland permanent sæde. Men hvis Rusland får lov til at blive siddende og samtidig fortsætter sin aggressionskrig, “er hele den ramme, som vi opstillede i 1945, vitterligt i fare”, siger Thomas Grant, professor ved britiske Lauterpacht Centre for International Law og medlem af organisationen Civic Hub, der søger at smide Rusland ud af FN's Sikkerhedsråd, til ABC News.

Det er selve ordningen fra 1945, der står på spil, mener også seniorforsker Flemming Splidsboel. Men alternativet - at udelukke Rusland fra Sikkerhedsrådet - er også noget rod, betoner han.

“Der er mange gode argumenter for at udelukke Rusland, og det ville muligvis være det rigtige at gøre. Men presser man Rusland væk fra formandsposten, gør man også op med hele FN-tankegangen, som sørger for, at alle lande kommer til orde og får lov til at styre en del af det,” siger han.