Få tests og hurtige karantæner har holdt Japans coronatal nede

Nu da De Olympiske Lege i Tokyo er udskudt til næste sommer, må Japan ændre strategi og forberede sig på en eksplosion af coronasmittede, vurderer japanskfødt sundhedsforsker

I Tokyo har alle sejl været sat til for sommerens olympiske sommerlege, som nu er udskudt i et års tid på grund af coronapandemien. Virussen har foreløbig ikke fået hovedstadens indbyggere til at holde sig på afstand fra hinanden, når de i stor stil er ude for at kigge på de blomstrende kirsebærtræer. – Foto: Naoki Ogura/Reuters/Ritzau Scanpix.
I Tokyo har alle sejl været sat til for sommerens olympiske sommerlege, som nu er udskudt i et års tid på grund af coronapandemien. Virussen har foreløbig ikke fået hovedstadens indbyggere til at holde sig på afstand fra hinanden, når de i stor stil er ude for at kigge på de blomstrende kirsebærtræer. – Foto: Naoki Ogura/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det har skabt både skuffelse og lettelse hos japanerne, at deres premierminister, Shinzo Abe, sammen med Den Internationale Olympiske Komité efter voldsomt internationalt pres har valgt at udskyde De Olympiske Lege, som 11.000 atleter fra over 200 lande skulle have deltaget i fra den 14. juli i Tokyo, til sommeren 2021.

Ifølge nyhedsbureauet AP ligger der en vis ironi i, at det er coronavirussen, som fører til udskydelsen af verdens største sportsbegivenhed, når nu Japan i 2013 fik tildelt sommerlegene efter at have markedsført sig over for IOC som ”det sikre valg” oven på finanskrise og recession.

”Men vi bliver nødt til at komme igennem coronavirus. Helbredet må komme i første række,” siger blandt andre det japanske fægteforbunds vicepræsident, Yuji Ota, ifølge avisen The Guardian.

Ifølge avisen The Japan Times er der kun konstateret lidt over 2000 coronasmittede blandt de 126 millioner japanere. I det tal er også medregnet de 700 smittede, som var om bord på krydstogtskibet ”The Diamond Princess”, der lå i karantæne nær Tokyo i februar, og på det amerikanske Johns Hopkins Universitys globale opgørelse over coronasmittede i verden er det officielle japanske tal opgjort til 1193 smittede og 43 døde.

Der har længe været gisninger i japanske medier om, at Abe-regeringen har holdt smittetallet nede, så OL ikke ville blive aflyst, og regeringen holdt indtil for få dage siden fast i, at sommerlegene skulle gennemføres. Arrangementet ventes at koste omkring 85 milliarder kroner, så udskydelsen ventes også at gå hårdt ud over den japanske økonomi.

Kenji Shibuya, der er professor i folkesundhed ved King’s College London og tidligere chef for sundhedspolitik i Verdenssundhedsorganisationen, WHO, afviser konspirationsteorierne om de lave smittetal i sit hjemland, men peger på to hovedårsager til de få smittetal.

”Japan har været meget succesfuld med at fokusere på den første gruppe corona-smittede ved at isolere dem, som man i begyndelsen af pandemien testede positive. Det er meget vigtigt i begyndelsen af smittespredningen. Men samtidig har Japan meget få testmidler, og derfor er der langt flere smittede, de ikke har kunnet lokalisere,” siger han.

I forhold til landets nabo Sydkorea, som har testet omkring 350.000 mennesker for coronavirus, har Japan kun testet omkring 15.000 mennesker ifølge The Japan Times.

I går opfordrede Tokyos borgmester Yuriko Koike til, at folk bliver inden døre og arbejder hjemmefra. Indtil videre er lidt over 200 testet positive for coronavirus i hovedstaden. Hun advarer om, at en karantæne kan blive den eneste mulighed, hvis ikke folk imødekommer de nye tiltag. Indtil nu har japanerne ellers i stort tal været ude og nyde den berømte hanami-sæson, hvor kirsebærblomsterne springer ud.

”Vi ser et stigende antal, der er testet positiv for corona i denne uge,” sagde Yuriko Koike ifølge The Japan Times.

Ifølge Kenji Shibuya er der et stort skyggetal af corona-smittede i storbyer som Tokyo og Osaka. Derfor ser han gerne, at den japanske regering tager mere drastiske tiltag i brug for at holde smitten nede.

”Japan kan ikke flygte fra udbruddet. De er nødt til at reagere på det med det samme, for jeg tror, at vi snart ser en eksplosion af smittede. Der er ingen tvivl om, at den japanske økonomi vil gå en meget svær tid i møde. Men hvad vigtigere er, at der potentielt er mange, som kan miste livet, hvis ikke landet reagerer,” siger Kenji Shibuya med henvisning til, at næsten 36 millioner japanere er over 65 år.