Trods spareaftale holder Rusland en ladt pistol mod Europas økonomi

Ny EU-aftale om at spare 15 procent på gassen allerede fra på mandag er næppe nok til at afværge energikrise, hvis Rusland lukker yderligere for gassen til Europa

Hvis det lykkes Putin at bringe Tyskland i knæ med en markant reduktion af gasleverancerne, kan det få store konsekvenser for resten af den europæiske økonomi.
Hvis det lykkes Putin at bringe Tyskland i knæ med en markant reduktion af gasleverancerne, kan det få store konsekvenser for resten af den europæiske økonomi. . Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix.

Vinterkrige mod Rusland har altid tvunget europæerne i knæ. Denne historiske erfaring hænger som en mørk sky over EU-landene, efter at de tirsdag er blevet enige om en plan, som skal forhindre Vladimir Putin i at vinde styrkeprøven med Europa ved at skrue ned for gassen til vinter.

Med den nye aftale om at spare 15 procent på forbruget af gas fra den 1. august i år til den 31. marts næste år håber de 27 EU-lande, at de kan overleve vinteren og forhindre både frysende europæere og økonomisk kollaps på grund af energimangel som følge af Ukraine-krigen.