Prøv avisen
Vi spørger&vi svarer

Overblik: Her er alt, du skal vide om Trumps ”State of the Union”-tale

Talen er omgærdet af stor fanfare og symbolik, og blandt tilhørerne i kongressalen er medlemmerne af regeringen, medlemmerne af Kongressens to kamre; Repræsentanternes Hus og Senatet, de ni højesteretsdommere samt militærets ledere. Det er en af de få lejligheder, hvor alle tre grene af USA’s politiske system – præsidenten, Kongressen og højesteret – er samlet i samme rum. Foto: Win McNamee/Ritzau Scanpix

Millioner af amerikanere vil se med i aften, når Donald Trump holder præsidentens årlige tale til nationen i Kongressen. Kristeligt Dagblad ser nærmere på, hvad talen betyder for Trump, og hvorfor den er særligt vigtig i år

Hvad er talen til nationen?

Præsidentens ”State of the Union”-tale om nationens tilstand plejer at finde sted i Kongressen i Washington ved udgangen af januar hvert år. Det er en slags statusopdatering til amerikanerne og sikrer almindeligvis præsidenten årets største publikum. Cirka 30-40 millioner amerikanere ventes at se den tv-transmitterede tale.

Talen er omgærdet af stor fanfare og symbolik, og blandt tilhørerne i kongressalen er medlemmerne af regeringen, medlemmerne af Kongressens to kamre; Repræsentanternes Hus og Senatet, de ni højesteretsdommere samt militærets ledere. Det er en af de få lejligheder, hvor alle tre grene af USA’s politiske system – præsidenten, Kongressen og højesteret – er samlet i samme rum. Traditionen foreskriver, at ét udvalgt medlem af regeringen ikke er til stede i Kongressen under talen i det tilfælde, at en katastrofe indtræffer, og at både præsidenten, vicepræsidenten og de øvrige i arvefølgen til præsidentposten gøres uarbejdsdygtige.

Hvorfor holdes talen netop i aften?

Talen, der begynder klokken tre i nat dansk tid, skulle have været holdt for en uge siden. Men den budgetstrid, som var udløst af uenighed om behovet for en mur langs USA’s grænse til Mexico, og som i 35 dage førte til en delvis lukning af USA’s statsapparat, fik den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at trække sin invitation til Donald Trump til at tale i kongressalen tilbage, indtil statsapparatet blev genåbnet.

Efter at præsident Trump og Kongressen for 11 dage siden godkendte et midlertidigt budget, som sikrer genåbningen af statsapparatet frem til den 15. februar, sendte Pelosi en ny invitation til Trumpp, som i sit svar til hende skrev, at ”vi har en stor historie at fortælle.”

Hvad betyder Pelosis manøvre på længere sigt?

Præsidenten kan ikke sætte sin fod i kongressalen uden en invitation fra parlamentsformanden, men det er første gang, at en formand har brugt denne magt til at nægte præsidenten sin tale til nationen. Pelosis beslutning mindede amerikanerne om, at der trods det store fokus på Trump rent faktisk er en tredeling af magten i USA, og at Det Hvide Hus ikke har magten over Kongressen.

Hvad vil Trump bruge talen til?

Historisk set har amerikanske præsidenter brugt den timelange tale i Kongressen til at prale med deres bedrifter og præsentere en politisk ønskeliste for det kommende år. Årets tale ventes at få særlig stor opmærksomhed, fordi den kommer i slipstrømmen på budgetstriden, som endnu ikke er løst. Det ventes, at Trump vil argumentere for, hvorfor det er bydende nødvendigt, at USA opfører den grænsemur, som var et af hans vigtigste valgløfter.

Hvilke emner vil han ellers berøre?

Ifølge nyhedsmediet NBC’s kilder vil præsidenten opbygge sin tale omkring fem søjler: en indvandringsreform, handel, infrastrukturen, sundhedssystemet og udenrigspolitik. Trump vil angiveligt forsøge at ramme en ”samlende, tværpolitisk og optimistisk tone”.

Klassisk værdipolitik kan også komme på banen. Trump ventes også berøre debatten om provokerede aborter sent i graviditeten og signalere over for sit konservative kristne bagland, at han vil kæmpe antiabortbevægelsens sag. Dette er motiveret af en ny lov i New York, som løsner reglerne for provokeret abort efter den 24. graviditetsuge, og en kontrovers om en lignende lov i Virginia, som modstandere betegner som lovliggørelse af barnemord.