Prøv avisen

Trump erkender fejl efter møde med Putin

Dagen derpå kom forklaringen fra Trump. Han havde udtrykt sig forkert ved at glemme et "ikke". - Sætningen skulle have været: "jeg har ikke nogen grund til at tro, at de ikke gjorde det". En slags dobbelt negativ, læste Trump op fra et stykke papir. Foto: Leah Millis/Reuters

Trump erkender, at Rusland blandede sig i valget. Præsidenten siger, at han udtrykte sig forkert, da han betvivlede USA's efterretningstjenesters konklusion.

Han har lært, at det viser svaghed at undskylde.

Derfor var der heller ikke skyggen af en undskyldning, da præsident Donald Trump tirsdag aften forklarede de udtalelser, han mandag var kommet med på et fælles pressemøde med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Trump havde på pressemødet sagt, at han ikke kunne se nogen grund til at tro, at Rusland havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Dermed satte han spørgsmålstegn ved USA's efterretningstjenester, der har konkluderet, at der var russisk indblanding i valget.

Det mødte stor kritik i hjemlandet, hvor både støtter og modstandere var efter Trump. Nogle kaldte endda hans udtalelser for landsforræderi.

Dagen derpå kom forklaringen fra Trump. Han havde udtrykt sig forkert ved at glemme et "ikke".

- Sætningen skulle have været: "jeg har ikke nogen grund til at tro, at de ikke gjorde det". En slags dobbelt negativ, læste Trump op fra et stykke papir.

Trump gjorde det klart, at han "accepterer" efterretningstjenesternes konklusion om, at Rusland blandede sig i valget. Han mener dog ikke, at det påvirkede udfaldet.

Den forklaring køber Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, dog ikke.

- Det udstiller præsidentens svaghed, at han ikke tør konfrontere Putin direkte, siger han ifølge Reuters.

Også Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, afviser præsidentens forklaring. Hun mener, at Trumps forsøg på at forklare de kontroversielle udtalelser bringer "endnu mere skam" over USA.

På Twitter kalder Trump dog alligevel mødet for "en stor succes" og påpeger, at kun "fake news-medier" vil hævde det modsatte.

Avisen New York Times peger i en analyse på, at Trumps udtalelser på pressemødet kan være dråben, der får bægeret til at flyde over for hans republikanske støtter.

Det afspejles blandt andet ved, at Newt Gingrich, der er tidligere formand for Repræsentanternes Hus og en af Trumps støtter gennem lang tid, har kaldt udtalelserne for Trumps mest alvorlige fejl som præsident.

Professor og præsidenthistoriker ved Rice Universitet i Houston Douglas Brinkley sammenligner Trump med en tyr, der bærer rundt på sin egen porcelænsbutik.

- At stå og smide dit eget land under bussen på fremmed jord foran din fjende - der er intet fortilfælde for en så skandaløs og irrationel opførsel, siger han til nyhedsbureauet AP.

I Finland, hvor topmødet blev afholdt, er der heller ikke tvivl om, hvem der tog sig bedst ud af de to ledere.

- Trump 0 - Putin 1, stod der dagen efter på forsiden af den finske avis Kauppalehti.

/ritzau/