Trump fisker stemmer hos abortmodstandere

Abort er et af de mest betændte politiske emner i USA. Fredag deltager præsident Trump i en march om emnet, som bliver en del af den amerikanske valgkamp.

De sidste to år har præsident Donald Trump talt via videoforbindelse til marchdeltagerne. I år dukker han op i egen høje person. (Arkivfoto)
De sidste to år har præsident Donald Trump talt via videoforbindelse til marchdeltagerne. I år dukker han op i egen høje person. (Arkivfoto). Foto: Carlos Barria/Reuters.

Han plejede at være lodret imod abortforbud. Men det føles som meget længe siden nu.

Præsident Donald Trump har brug for de konservative vælgeres gunst, hvis han skal genvælges senere i år. Den vinder man ikke ved at støtte abortrettigheder.

Så fredag dukker han op til den store March for Life-demonstration for abortmodstandere.

Den afholdes hvert år i Washington omkring årsdagen for højesteretsdommen i sagen "Roe mod Wade", der sikrede amerikanske kvinder retten til abort.

Donald Trump har to gange talt via videoforbindelse til de omkring 100.000 deltagere, men nu bliver han den første præsident til rent faktisk at være til stede.

- Præsident Trump og hans administration har været urokkelige støtter, siger Jeanne Mancini, chef for March for Life-bevægelsen, ifølge New York Times.

I 1999, hvor Trump overvejede at stille op som præsident for første gang, udtrykte han ellers helt andre holdninger i tv-programmet "Meet the Press".

Adspurgt direkte, om han gik ind for et abortforbud, svarede han entydigt.

- Nej. Jeg støtter fri abort på alle måder, sagde Trump dengang.

Han understregede, at han ikke var tilhænger af selve konceptet abort. Han hadede det faktisk. Men han støttede retten til at vælge selv.

Nu om dage ser det anderledes ud. Da Trump skulle sikre Republikanernes opbakning til præsidentvalget i 2016, beskrev han sig selv som overbevist abortmodstander.

Som præsident har han levet op til det prædikat.

En af hans første handlinger var at genindføre den såkaldte mundkurvspolitik. Den forhindrer, at organisationer, som modtager amerikansk udviklingsbistand, kan tilbyde eller fortælle om abort.

Han har også udpeget to højesteretsdommere, der er kritiske over for abort, i form af Neil Gorsuch og Brett Kavanaugh.

Netop højesteretten kommer snart i centrum i abortspørgsmålet igen. I en sag fra delstaten Louisiana skal dommerne vurdere begrænsninger mod abortklinikker.

Sagen er ikke en direkte udfordring af "Roe mod Wade"-dommen fra 1973. Men den kan være første skridt i den retning, påpeger retsanalytiker Joan Biskupic fra CNN.

205 republikanske senatorer og medlemmer i Repræsentanternes Hus opfordrede for nylig højesteret til at genoverveje den skelsættende afgørelse efter 47 år, skriver New York Times.

Sidste sommer viste en opsigtsvækkende meningsmåling ellers, at 77 procent af amerikanerne bakker op om "Roe mod Wade".

Men med Trumps nye, konservative dommere kan flertallet i højesteret være skiftet til abortmodstandernes side.

Louisiana-sagen behandles i foråret og afgøres til juni. Dermed vil abortspørgsmålet blive en del af dagsordenen i den lange amerikanske valgkamp.

Hvis Trump lykkes med at begrænse abortrettigheder, styrker det hans opbakning blandt de kristne evangelister i vigtige svingstater.

Og de konservative abortmodstandere vejrer morgenluft. Ikke mindst efter at Trump meldte sin ankomst til demonstrationen fredag.

- Det er et vendepunkt for abortmodstanden, siger Marjorie Dannenfelser fra gruppen Susan B. Anthony List.

Gruppen bruger 52 millioner dollar på valgkamp for abortmodstand i år - dens største budget nogensinde.

/ritzau/