Trump fortsætter svindelanklager trods valgsejr

USA’s kommende præsident beskylder Demokraterne for valgsvindel som modsvar på opfordringer om at genoptælle valgresultatet i tre stater

Donald Trump. Foto: (AP Photo/John Locher)
Donald Trump. Foto: (AP Photo/John Locher) . Foto: AP Photo/John Locher.

Selvom han vandt det amerikanske præsidentvalg sikkert, har Donald Trump ikke skruet ned for anklagerne om svindel ved valget tidligere på måneden. I søndags hævdede republikaneren på Twitter, at millioner af stemmer, som hans demokratiske rival Hillary Clinton fik den 8. november, er ulovlige:

”Udover en jordskredssejr i forsamlingen af valgmænd vandt jeg også de personlige stemmer, hvis man trækker de millioner af ulovlige stemmer fra.”

Tweetet henviser til, at Trump trods sin status som kommende præsident har fået langt færre stemmer end den slagne Clinton.

Optællingerne pågår stadig, men foreløbig har Clinton fået næsten to millioner flere stemmer end Trump, som dog har sikret sig opbakning fra 306 valgmænd. Clinton har kun 232 og er dermed langt fra de 270 valgmænd, der er nødvendige for at blive præsident, til trods for at hun har fået 48 procent af stemmerne. Hver delstat råder over et antal valgmænd, der vælger præsidenten, og den, der vinder delstaten, får i næsten alle tilfælde tildelt alle delstatens valgmænd.

Selvom han altså hev en sikker sejr i land, fyrede Trump senere i søndags i et nyt tweet en bredside af mod tre delstater, som Clinton vandt:

”Alvorlig vælgersvindel i staterne Virginia, New Hampshire og Californien. Hvorfor rapporterer medier ikke om det? De er forudindtagede – det er et stort problem!”

Påstanden om valgsvindel kommer bag på lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Jørn Brøndal, som kalder den for ”uunderbygget vrøvl”.

”Det kan næppe lade sig gøre at begå svindel i det omfang, fordi det amerikanske valgsystem er så decentralt. Det er i det hele taget svært at se, hvad han ønsker at opnå med udtalelsen,” siger han.

Også i valgkampen hævdede republikaneren gentagne gange, at valget var aftalt spil, ligesom han ikke på forhånd ville love at anerkende valgresultatet. I sin sejrstale lød der imidlertid nye toner fra Trump, som nu talte om at samle den splittede nation. Det er der ikke ligefrem lagt op til med det seneste angreb, siger Jørn Brøndal:

”Det er ikke særligt opbyggeligt for det fremtidige samarbejde med Demokraterne, og det understreger, at Trump stadig går uden om sin egen partiorganisation for at levere uigennemtænkte udtalelser.”

Trumps beskyldninger om valgsvindel vækker endnu mere opsigt, da hans egen talskvinde, Kellyanne Conway, over for Fox News har stemplet Demokraterne som ”dårlige tabere” og ”pattebørn”, fordi de har støttet en anmodning om omtælling af stemmerne i tre delstater.

Hele polemikken begyndte i sidste uge, da en gruppe advokater og it-eksperter berettede om mistænkelig vælger-adfærd i Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Det fik flere medier til at spekulere i, at russiske bagmænd kunne have hacket de elektroniske stemmesystemer i de tre delstater. Beskyldningerne blev hurtigt nedtonet, men ikke desto mindre søsatte Det Grønne Partis præsidentkandidat, Jill Stein, en kampagne for at genoptælle stemmerne i de tre delstater, hvor Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters vandt med et forspring på henholdsvis 27.257, 10.704 og 70.010 stemmer.

Opfordringen blev i første omgang mødt med stilhed af Demokraterne, men nu støtter partiet kravet, og i Wis-consin har man accepteret anmodningen om at tælle stemmerne endnu engang.

Skulle enkelte Clinton-støtter have fundet et glimt af håb ved den udmelding, kan de dog godt skrue ned for forventningerne. Det kommer nemlig ikke til at rykke noget, lyder det fra Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikanske politiske kampagner ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab.

”Det får næppe nogen betydning, for det er usandsynligt, at der skulle være talt forkert i så stort et omfang. Og det ved Demokraterne også godt,” siger hun og forklarer, at det snarere handler handler om at tøjle de demokratiske vælgeres skuffelse.

”Nu, hvor det kommer frem, at Clinton fik så mange flere stemmer, er det svært for mange af hendes støtter at acceptere valgresultatet. Ved at gå med til en omtælling kan Demokraterne ikke ændre valgresultatet, men dog forsikre vælgerne om, at systemet er troværdigt, også selvom det måske ikke synes retfærdigt.”