Prøv avisen

Trump går i offensiv mod skandalebog

Bogen ”Fire and Fury” om Donald Trump blev grundet den enorme interesse udgivet fire dage tidligere end planlagt, og den er omgående blevet en bestseller. Foto: AP

Præsident Trumps allierede kommer til hans forsvar efter den store opstandelse over sensationel bestseller

Altimens en sensationel ny bog om Donald Trumps opstigning til magten sælger som varmt brød i USA, har præsidenten og hans allierede travlt med at begrænse bogens skadevirkninger.

Bogen, ”Fire and Fury: Inside the Trump White House” (Bål og brand: Indenfor i Trumps Hvide Hus) af den kontroversielle journalist Michael Wolff, er en ekstra-ordinær insiderberetning, der på basis af interviews med navngivne og unavngivne kilder i Trumps inderkreds tegner et billede af en inkompetent og psykisk uligevægtig præsident.

Bogen har genantændt debatten om Donald Trumps mentale helbred og egnethed til embedet. I weekenden udsendte præsidenten en række tweets, hvori han slår fast, at han er ”et meget stabilt geni” og afskriver ”Fire and Fury” som ”en falsk bog” skrevet af en ”total taber”.

I en aggressiv tv-optræden på CNN i søndags beskrev hans seniorrådgiver og taleskriver Stephen Miller bogen som ”intet andet end en bunke skrald”, mens direktøren for efterretningstjenesten CIA, Mike Pompeo, over for Fox News har understreget, at præsidenten er ”fuldstændig egnet” til at stå i spidsen for USA.

”Dette kommer fra folk, der ganske enkelt ikke har accepteret den kendsgerning, at præsident Trump er USA’s præsident, og jeg har ondt af dem,” sagde Mike Pompeo til Fox News.

Bogens hovedkilde, Trumps tidligere chefstrateg Stephen Bannon, der i bogen blandt andet antyder, at præsidentens ældste søn, Donald Trump Jr. er en ”landsforræder”, trækker nu også i land. I en udtalelse kalder han Trumps søn for ”en patriot og en god mand” og insisterer på, at hans kritik var rettet mod præsidentens tidligere kampagnechef Paul Manafort.

”Fire and Fury” blev grundet den enorme interesse udgivet fire dage tidligere end planlagt, og den er omgående blevet en bestseller. Bogen har siden udgivelsen i fredags været udsolgt i boghandler over hele USA, og den står øverst på listerne over de bedstsælgende bøger i USA. Salgstallene er endnu ikke tilgængelige, men forlaget, Henry Holt, oplyser, at det allerede er ved at trykke andet oplag.