Trump genindfører forbud mod støtte til abortvenlige bistandsgrupper

Præsident Trump gør som sine republikanske forgængere og underskriver et antiabortdekret, som får konsekvenser i udviklingslandene

Præsident Donald Trump underskrev i mandags et dekret, der kan få konsekvenser for millioner af kvinder i udviklingslande. Det vækker opsigt, at han under seancen i Det Ovale Værelse kun var omgivet af mænd såsom vicepræsident Mike Pence (yderst tv.), sin stabschef Reince Priebus (th. for Trump), svigersønnen Jared Kushner (nummer fire fra højre) og seniorrådgiver Steve Bannon (yderst th.). –
Præsident Donald Trump underskrev i mandags et dekret, der kan få konsekvenser for millioner af kvinder i udviklingslande. Det vækker opsigt, at han under seancen i Det Ovale Værelse kun var omgivet af mænd såsom vicepræsident Mike Pence (yderst tv.), sin stabschef Reince Priebus (th. for Trump), svigersønnen Jared Kushner (nummer fire fra højre) og seniorrådgiver Steve Bannon (yderst th.). – . Foto: Ron Sachs/CNP/ADmedia/Polfoto.

Hjælpegrupper, der tilbyder kvinder i udviklingslande abortrådgivning eller bakker op om abortretten uden for USA’s grænser, afskæres nu fra at modtage amerikanske bistandspenge. Det er konsekvensen af et af Donald Trumps første præsidentielle dekreter.

Den såkaldte Mexico City-målsætning blev for første gang indført under præsident Ronald Reagan i 1984, og den har lige siden været en værdipolitisk ping pong mellem republikanske og demokratiske regeringer. Målsætningen blev omstødt af demokraten Bill Clinton, genindført af dennes afløser, republikaneren George W. Bush, omstødt af demokraten Barack Obama og er nu altså genindført af republikaneren Donald Trump.

Amerikansk lovgivning forhindrer i forvejen, at amerikanernes skattepenge er med til at betale for aborter. Præsident Trumps dekret går imidlertid et skridt videre ved at forbyde hjælpegrupper at modtage bistandsmidler fra USA, hvis de drøfter abort som en mulighed i familieplanlægning, eller hvis de fremmer abortretten i de lande, hvor de arbejder. Dette gælder også, hvis grupperne bruger ikke-amerikanske midler til disse aktiviteter.

Flere hjælpegrupper, der arbejder med sundhed og udviklingspolitik, udtrykker bekymring for de konsekvenser, som genindførelsen af politikken kan have for millioner af fattige kvinder. USA spiller en enorm rolle som international donor på sundhedsområdet, og når lokale familieplanlægningsgrupper mister betydelig amerikansk bistand, får de også vanskeligere ved eksempelvis at stille sundhedsydelser og prævention til rådighed. Tidligere undersøgelser har vist, at antallet af familieplanlægningsklinikker i et land falder samt antallet af aborter som en konsekvens heraf nogle gange stiger som følge af Mexico City-målsætningen.

”Denne politik forværrer blot den allerede betydelige udfordring, som det er at sikre, at mennesker i udviklingslande, der ønsker at planlægge deres børnefødsler, kan skaffe sig den nødvendige prævention,” siger Marjorie Newman-Williams, næstformand for familieplanlægningsgruppen Marie Stopes International, i en udtalelse.

Marie Stopes International hævder, at præsident Trumps genindførelse af målsætningen i løbet af de næste fire år kan resultere i 6,5 millioner uønskede graviditeter, 4,3 millioner aborter og 21.700 mødredødsfald på verdensplan. På de sociale medier har mange brugere også været forarget over fotografier, der viser Donald Trump i Det Ovale Værelse underskrive dekretet omgivet af lutter hvide mænd og ingen kvinder.

Antiabortorganisationer i USA er til gengæld tilfredse. Trumps ordre vil sikre, at USA ikke længere promoverer svangerskabsafbrydelse under dække af familieplanlægning, lyder det fra USA’s største antiabortgruppe, National Right to Life Committee (den nationale komite for retten til liv).

”Vi bifalder præsident Trump for at gøre det af med brugen af skatteydernes penge til at finansiere grupper, der promoverer drab på ufødte børn i udviklingslande,” siger gruppens formand, Carol Tobias, i en udtalelse.

Mens Donald Trump inden sin politiske karriere erklærede sig som fortaler for kvinders ret til svangerskabsafbrydelse, har han siden ændret kurs og betegner sig nu som en modstander af abortretten. Ifølge avisen New York Times siger Det Hvide Hus nye talsmand, Sean Spicer, at genindførelsen af den omstridte politik sender et tydeligt signal om, at Trump ”er en pro-liv præsident”.