For Trump handler Jerusalem om et vigtigt valgløfte

USA’s præsident vil med anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad tækkes sit konservative evangelikale bagland

Det er nu officielt, at USA’s præsident Donald Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.
Det er nu officielt, at USA’s præsident Donald Trump anerkender Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Evan Vucci/ritzau/AP.

Det var en selvsikker Donald Trump, der tidligere i år erklærede, at han med hjælp af sin svigersøn, den 36-årige ortodokse jøde og diplomatiske novice Jared Kushner, ville opnå ”den ultimative aftale” og sikre fred mellem israelerne og palæstinenserne en gang for alle.

”Hvis du ikke kan producere fred i Mellemøsten, så er der ingen, der kan,” sagde han til Kushner, da de sammen optrådte foran en gruppe republikanske donorer i Washington i januar.

Præsident Trump kan nu have gjort Kushners i forvejen overordentligt vanskelige opgave så godt som umulig. Trump fastslog i aftes, at han indfrier sit løfte og officielt anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, og at han samtidig har bedt udenrigsministeriet om at forberede flytningen af USA’s ambassade til byen fra dens nuværende beliggenhed i Tel Aviv.

Donald Trump bliver dermed den første præsident til at tage et sådant skridt siden Israels oprettelse i 1948. Den territoriale strid om Jerusalem er et hovedelement i konflikten mellem israelerne og palæstinenserne, og selvom den israelske regering har hovedsæde i Vestjerusalem, er den østlige del arabisk, og kun ganske få lande anerkender den delte by som Israels hovedstad. Tel Aviv er Israels ambassadeby, og her ligger også den danske ambassade i landet.

Trumps beslutning vil omvælte årtiers amerikansk udenrigspolitik og skade USA’s forhold til allierede i Mellemøsten. Arabiske ledere på stribe har advaret Trump om, at beslutningen kan slå fredsprocessen i stykker og være en rød klud i ansigtet på mange muslimer, hvilket kan føre til en ny bølge af vold i regionen. Den jordanske kong Abdullah advarede i går således om, at Jerusalem er ”nøglen til at opnå fred og stabilitet i regionen og i verden”, og at Trumps beslutning vil ”fyre op under muslimers og kristnes følelser”.

Trumps tilkendegivelse vil også skabe alvorlig tvivl om, hvorvidt en åbenlyst pro-israelsk amerikansk regering fortsat kan være en troværdig mægler i forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne, og USA’s udenrigsministerium anbefaler nu sine ambassader rundt omkring i verden at skærpe sikkerheden i tilfælde af et udbrud af antiamerikanske uroligheder.

Det er et valgløfte snarere end udenrigspolitisk strategi, der ligger bag præsidentens Jerusalem-politik. Løftet om at flytte den amerikanske ambassade og anerkende den historiske by som Israels hovedstad var under valgkampen i fjor en helt central del af Trumps kurmageri til pro-israelske konservative evangelikale vælgere og donorer, og han vil med meldingen tilfredsstille denne for ham ekstremt vigtige gruppe. Den folkeligt stærkt upopulære præsident vil gå langt for at sikre, at hans politiske bagland bliver ved hans side, og Jerusalem-spørgsmålet er et vigtigt led i disse bestræbelser.

Trump kan være konkret motiveret af en af hans største donorer, den ideologiske kasinomilliardær Sheldon Adelson, der angiveligt har udtrykt meget stærk utilfredshed over manglen på stærke pro-israelske politikker fra den nye regering.

Liberale pro-israelske lobbygrupper i USA støtter i princippet anerkendelsen af Jerusalem som Israels hovedstad, men de bakker ikke nødvendigvis op om Trumps håndtering af emnet. Den kompromissøgende lobbygruppe J Street har eksempelvis på forhånd advaret om, at tiltaget kan skade fredsprocessen.

Den opsigtsvækkende melding kan også fjerne opmærksomheden fra præsidentens hjemlige politiske kvaler, heriblandt nyheden om hans tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynns samarbejde med forbundspolitiet FBI om undersøgelsen af Trump-kampagnens kontakter med Rusland.

Trump understregede i aftes, at anerkendelsen ikke vil ændre grundlæggende ved andre aspekter af USA’s Mellemøst-politik, og at præsidenten fortsat støtter en tostatsløsning, hvis det er det, som parterne når frem til. I de kommende dage rejser vicepræsident Mike Pence til Mellemøsten for at forklare USA’s bevæggrunde.

Det er uklart, hvor langt Jared Kushner er kommet i sit arbejde for at lægge fundamentet for en seriøs fredsproces i Mellemøsten. Men meget tyder nu på, at hans svigerfar kan komme til at vente længe på ”den ultimative aftale”.