Prøv avisen

Trump har udvist færre migranter end Obama

Hvis man måler på, hvor mange indvandrere der er blevet udvist under Donald Trumps præsidentskab, ligger han langt efter sin forgænger, Demokraternes Barack Obama. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Ritzau Scanpix

USA’s præsident, Donald Trump, er trods hård retorik og valgløfter den af de seneste fire præsidenter, der har stået for færrest udvisninger

At dømme ud fra retorikken har USA formentlig aldrig haft en præsident med en så stram indvandringspolitik som Donald Trump. Han gik i 2016 blandt andet til valg på forslag om at forbyde muslimer adgang til USA og at bygge en mur på grænsen til Mexico for at standse den illegale indvandring. Han har kaldt mexicanske migranter for ”voldtægtsmænd”, og tidligere i år antydede han, at han ville deportere 11 millioner indvandrere, hvis han ikke fik økonomisk støtte til opførelse af grænsemuren. Men målt på, hvor mange indvandrere der faktisk er blevet udvist under hans præsidentskab, ligger han langt efter sin forgænger, Demokraternes Barack Obama, der var kendt for en langt blødere retorik.

”Det er hr. Trump, som gjorde en hårdere linje over for indvandring til en hjørnesten i sin præsidentvalgkamp i 2016, der kæmper for at få sin bebudede deportationsmaskine op at køre,” skriver den amerikanske avis Wall Street Journal.

Under Obama nåede antallet af udvisninger 409.849 i 2012, og i hans i alt otte år som præsident blev næsten tre millioner mennesker udvist. Til sammenligning er 256.085 indvandrere blevet udvist under Trump i 2018, viser en analyse fra amerikanske Cato Institute.

Når Trump alligevel i langt højere grad end sine forgængere betragtes som en anti-migrationspræsident, skyldes det især det store fokus på den omdiskuterede grænsemur. Det mener Lasse Laustsen, lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, med speciale i politisk psykologi og vælgeradfærd.

Og de fleste Trump-vælgere er formentlig ligeglade med, at retorik og virkelighed ikke stemmer overens.

”Hans vælgere tror, at de har fået en strammer på migrantområdet. Men det er ikke ensbetydende med, at han mister stemmer, hvis den faktiske virkelighed ser anderledes ud,” siger han.

”Masser af forskning tyder på, at det er vælgere, der gerne vil have en stærk og lidt autoritær leder, der har stemt på ham. Det er klart, at nogle har stemt på ham, fordi de synes, den mur er en god idé. Men der er en stærk kobling mellem det politiske og personlige i amerikansk politik, og for mange handler det mere om, at hans ofte lidt rabiate politiske udmeldinger sender et signal om, hvilken type leder han er. En dominerende alfahan-type, der deler lussinger ud og ikke taler med uld i munden, men sætter hårdt mod hårdt og vil forsvare USA. Derfor betyder det måske ikke så meget, om der faktisk kommer en mur eller bliver udvist så mange indvandrere som lovet,” siger Lasse Laustsen.

Ifølge CNN er Trump den af de seneste fire præsidenter, der har stået for færrest udvisninger. Republikanske George W. Bush udviste flere end Obama, og demokratiske Bill Clinton flere end Bush. Forklaringen på, hvorfor Donald Trump ikke har sat handling bag ordene, er kompliceret.

Under sin første periode udvidede Obama et program indført af forgængeren Bush under navnet Secure Communities (sikre fællesskaber), som gav myndighederne mulighed for at dele data på tværs af delstaterne om migranter, der er anklaget eller dømt for lovbrud. Det medførte omfattende udvisninger, men reaktionerne mod programmet har skabt mange af de forhindringer, Trump nu bakser med, siger eksperter til Wall Street Journal.

Kritikken handlede blandt andet om, at selv indvandrere, som var tiltalt, men ikke dømt for små forseelser såsom brud på færdselsloven, blev ekspederet ud af landet, og programmet førte til sagsanlæg og politisk modstand, inden Obama-administrationen i 2014 forkastede det og i stedet fokuserede på alvorlige lovbrydere og folk, som blev betragtet som en trussel mod landets sikkerhed.

Men den modstand, som nåede at etablere sig mod programmet, er blandt andet det, Trump nu kæmper med.

Et hav af byer og regioner har gennemført lokal lovgivning, som har til formål at sikre migranterne et fristed, og begrænser politiets muligheder for at hjælpe migrationsmyndighederne.

Der er en stærk kobling mellem det politiske og personlige i amerikansk politik, og for mange handler det mere om, at hans ofte lidt rabiate politiske udmeldinger sender et signal om, hvilken type leder han er

Lasse Laustsen, lektor