Trump henter point for valg af ny sikkerhedsrådgiver

Udnævnelsen af Herbert Raymond McMaster til ny national sikkerhedspolitisk rådgiver høster masser af positive kommentarer i USA. McMaster roses for sin tænksomhed og et stort mod til at sige sin mening

Efter mere end en uges søgen og en række samtaler med mulige kandidater, hvoraf det er kendt, at i hvert fald en takkede direkte nej til jobbet, udnævnte Trump natten til i dag generalløjtnant Herbert Raymond McMaster som ny sikkerhedspolitisk rådgiver.
Efter mere end en uges søgen og en række samtaler med mulige kandidater, hvoraf det er kendt, at i hvert fald en takkede direkte nej til jobbet, udnævnte Trump natten til i dag generalløjtnant Herbert Raymond McMaster som ny sikkerhedspolitisk rådgiver. . Foto: Susan Walsh/AP.

Den venter ikke forgæves, der venter på noget godt, siges det, og amerikanerne – i hvert fald dem, der udtrykker sig i medierne -–synes at være særdeles tilfredse med præsident Donald Trumps valg af ny national sikkerhedspolitisk rådgiver. Et job, der uventet blev ledigt, da Michael Flynn blev tvunget til at gå af efter kun tre uger på posten, fordi han havde givet misvisende informationer til vicepræsident Mike Pence om en række samtaler med Ruslands ambassadør i USA.

Efter mere end en uges søgen og en række samtaler med mulige kandidater, hvoraf det er kendt, at i hvert fald en takkede direkte nej til jobbet, udnævnte Trump natten til i dag generalløjtnant Herbert Raymond McMaster som ny sikkerhedspolitisk rådgiver. Valget af McMaster har stort set kun høstet anerkendelse.

Generalløjtnanten fremhæves for sin begavelse og sit mod til at udfordre bestående dogmer og kritisere sine overordnede, hvis han mener, at deres strategier er forkerte. Han har integritet, men er også en mand, der gerne lytter til andre for at blive klogere.

”Et strålende valg,” lyder det for eksempel fra Peter Bergen, sikkerhedspolitisk analytiker ved nyhedsstationen CNN. Og selv John McCain, den republikanske senator og tidligere præsidentkandidat, der er kendt som en stærk kritiker af Trump, roste med det samme udnævnelsen.

”Generalløjtnant HR McMaster er et fremragende valg som national sikkerhedsrådgiver. En mand med sandt intellekt, karakter og evne,” skrev McCain på Twitter.

Kristian Søby Kristensen, seniorforsker ved Københavns Universitet med ekspertise i blandt andet amerikansk sikkerheds- og udenrigspolitik, er enig i, at der er god grund til at respektere McMaster. Den amerikanske generalløjtnant er af en støbning, der gør, at han er kendt for det gode, ikke blot over hele USA, men også i Europa.

”Han tilhører centrum-højre i amerikansk politik, men han kunne for den sags skyld sagtens være udnævnt også af en Hillary Clinton. Han er et af de mest tænksomme og bedst begavede mennesker i det amerikanske hær. Han er også en af de mest nytænkende. McMaster har på flere vigtige tidspunkter vist sig som en stærk analytiker, og hans ph.d.-afhandling er et hovedværk i militærlitteraturen,” siger Kristian Søby Kristensen.

Afhandlingen, der handler om højtstående officerers svigt ved ikke at påpege en fejlslagen strategi i under Vietnamkrigen, udmøntede sig i bogen ”Dereliction of Duty” (Pligtens Forfald) – en titel, der i sig selv giver et hint om McMasters anskuelser.

Alle McMasters kvaliteter ufortalt er Kristian Søby Kristensen dog spændt på, om den respekterede generalløjtnant vil formå at håndtere det magtfulde, men også meget udfordrende job.

Den nationale sikkerhedsrådgiver sidder som præsidentens edderkop i spindet mellem udenrigsministeren, forsvarsministeren, de nationale efterretningstjenester og alt, hvad der i øvrigt har med udenrigs- og sikkerhedspolitik at gøre –- og det er en helt anderledes funktion end den, McMasters har haft i militæret.

”Han har ment meget om, hvordan det amerikanske militær burde indrettes og fungere, men det har ikke nødvendigvis forberedt ham på at samle trådene i en konsistent sikkerheds- og udenrigspolitik. Der er en god chance for, at han nok skal finde ud af det, men der ligger mange magtkampe forude, og vi kan ikke vide, om han vil klare dem, for han har aldrig haft en funktion med det niveau af politik og diplomati,” siger Kristian Søby Kristensen.

Jobbet som national sikkerhedsrådgiver vurderes som et af de mest magtfulde i Det Hvide Hus. Navne som blandt andet Henry Kissinger og Zbigniew Brzezinski hænger ved.

Stephen J. Hadley, der har været national sikkerhedsrådgiver for præsident George W. Bush, sagde i en forelæsning sidste år på det udenrigspolitiske institut Scowcrof om betydningen af den nationale sikkerhedsrådgiver, at vedkommende er den første, præsidenten møder, når han kommer til Det Ovale Værelse om morgenen, og den sidste, præsidenten ser, inden han tager hjem:

”Så hvad gør du, hvis du lige er blevet national sikkerhedsrådgiver? (.......) Tak dit forsyn for, at du har fået en chance for at tjene dit land og din præsident i denne meget specielle funktion. Og skynd dig at få en masse søvn. Det får du brug for.”