Prøv avisen

Trump improviserer sig frem på vejen til Det Hvide Hus

0Donald Trump, der her ses sammen med sin familie under valgfesten i New York i sidste uge, vil lade sine tre ældste børn Ivanka (th. for faren), Donald Jr. (nr. to fra højre) og Eric (yderst th.) overtage familieimperiet, når han forlader Trump Tower til fordel for Det Hvide Hus. Ivankas mand, Jared Kushner (th. for sin hustru), er en af sin svigerfars nærmeste politiske rådgivere. Foto: AP Photo/Mary Altaffer

Donald Trumps forberedelser til præsidentskabet er angiveligt præget af kaos og manglende planlægning. Selv kalder den kommende præsident processen for organiseret

Det er blot ni dage siden, at Donald Trump blev valgt til USA’s nye præsident, men hans forberedelser til overtagelsen af Det Hvide Hus i det nye år er allerede præget af kaos og forvirring.

Det skriver amerikanske nyhedsmedier, der blandt andet rapporterer om fyringer, interne magtkampe og højst uortodokse tilstande i Donald Trumps inderkreds. Også hans voksne børns og svigersøns rådgiverroller skaber bekymring om interessekonflikter i den kommende Trump-regering.

Ifølge avisen New York Times er magtovertagelsesprocessen præget af en uhørt grad af improvisering og protokolbrud. Eksempelvis er Donald Trumps første samtaler med udenlandske statsledere foregået vilkårligt og i tilfældig rækkefølge, og uden at den kommende præsident først har ladet sig orientere af briefingmateriale fra USA’s udenrigsministerium.

Og søndag rapporterede avisen Wall Street Journal, at Donald Trump er så overrumplet af omfanget af sine kommende opgaver som leder af den frie verden, at præsident Barack Obama planlægger at afsætte ekstra tid til at hjælpe med at forberede sin afløser inden magtoverdragelsen. Ifølge flere medier kom det også bag på Trumps inderkreds, at så godt som alle administrative medarbejdere i Det Hvide Hus forlader deres poster sammen med Obama og skal erstattes med folk, som følger med den nye præsident.

Der hersker også stor usikkerhed om, hvordan Trump, der hverken har et netværk i Washington eller erfaring inden for offentlig forvaltning, vil sammensætte sin regering. En ny amerikansk præsident har cirka 4100 stillinger – hvoraf flere skal bekræftes af Senatet – at udfylde, og under normale omstændigheder skal flertallet af disse være på plads inden indsættelsesdagen den 20. januar 2017.

En tidligere konservativ topembedsmand i USA’s udenrigsministerium, Eliot A. Cohen, skriver på Twitter, at han efter at have talt med Trumps stab anbefaler mulige kandidater at ”holde sig væk”.

”De er vrede, arrogante, skriger ’I TABTE!’ Bliver grimt,” skriver han.

Donald Trump afviser imidlertid, at der er problemer med hans forberedelser til præsidentposten.

”Meget organiseret proces er i gang, mens jeg vælger folk til regeringen og mange andre stillinger. Kun jeg ved, hvem finalisterne er!” skriver den snart forhenværende erhvervsleder, som i 14 sæsoner var vært på reality-tv-showet ”The Apprentice” (Hyret eller Fyret) på Twitter.

Tidligere i denne uge blev to centrale sikkerhedspolitiske rådgivere smidt ud af den overgangsstab, der arbejder for at forberede Donald Trumps magtovertagelse. Fyringerne kommer efter, at New Jerseys guvernør, Chris Christie, blev afskediget som leder af overgangsstaben. Angiveligt står Trumps svigersøn og nære politiske rådgiver, den 35-årige avisudgiver og ejendomsinvestor Jared Kushner, i spidsen for en udrensning af folk med forbindelser til Christie, der i sin tid som statsanklager i New Jersey var med til at sende Kushners far i fængsel.

I avisen The Politico karakteriserer en unavngiven Trump-insider overgangsprocessen som ”en knivkamp”.

”Trump fortsætter med at opbygge sin regering, som han gjorde med sin virksomhed og senere sin drama-prægede, men ultimativt succesrige kampagne: med stridende grupperinger, der vil sikre, at det vedvarende kaos og paladsintriger vil fortsætte i Det Hvide Hus,” lyder det i The Politico.

Donald Trumps families rolle i hans kommende regering får også advarselslamper til at blinke hos flere iagttagere og eksperter. Trump siger, at han vil overlade sit vidt forgrenede forretningsimperium til sine tre ældste børn, der også er del af den magtfulde overgangsstab, men dette arrangement sikrer ikke vandtætte skotter mellem præsidenten Trump og forretningsmanden Trump.

Senest har hans ældste datter, Ivanka Trump, udnyttet et tv-interview om sin nye rolle som ”førstedatter” til at promovere sin smykkekollektion. I forvejen har både Trump og hans børn brugt valgkampen til at promovere deres forretningsinteresser.

”Det er ekstremt upassende. I de seneste 200 år har vi aldrig haft en præsident med så udprægede interessekonflikter, hvad angår hans familievirksomhed,” siger Richard W. Painter, der stod i spidsen for etiske forhold i Det Hvide Hus under præsident George W. Bush, til New York Times.

New Yorks tidligere borgmester Rudolph Giuliani, der er medlem af Trumps inderkreds, afviser, at der er grund til bekymring.

”Hvis han ønskede at berige sig selv, ville han ikke have stillet op til præsident,” siger han til New York Times.

Donald Trump, der har sagt, at han blot vil have en symbolsk årsløn på en dollar i sin tid i Det Hvide Hus, bliver indsat som USA’s 45. præsident den 20. januar.