Prøv avisen

Trump kan spille EU-lande ud mod hinanden

Trump har kaldt Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, for en tosse, som har ”ødelagt Tyskland” ved at åbne landets grænser for flygtninge. Foto: Markus Schreiber/AP/Polfoto

Europas ledere står over for en diplomatisk svendeprøve med valget af Donald Trump som amerikansk præsident

EU’s polske præsident, Donald Tusk, skyndte sig at række hånden ud og invitere USA’s nyvalgte præsident, Donald Trump, til EU-topmøde ”hurtigst muligt”, men spørgsmålet er, om parterne overhovedet vil kunne tale sammen. Det skorter ikke på tilsvininger mellem den nyvalgte præsident og Europas toppolitikere.

Trump har kaldt Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, for en tosse, som har ”ødelagt Tyskland” ved at åbne landets grænser for flygtninge, mens Tysklands chefdiplomat, den socialdemokratiske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, har kvitteret ved at kalde Trump for en ”hadprædikant”, som har banet vejen for en ”ny autoritær og chauvinistisk” bevægelse.

Dertil kommer, at den nyvalgte præsident har lagt op til en politik, som vil ramme EU og ikke mindst Tyskland på økonomien og svække kontinentets sikkerhed.

”Først og fremmest vil valget betyde flere konflikter med USA,” siger politolog Christian Tuschhoff, som forsker i internationale relationer ved Det Frie Universitet i Berlin.

”Trumps dagsorden er helt forskellig fra Europas. Et åbenlyst problem er handlen, og vi kan ikke længere arbejde på planerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA, eftersom han ikke vil forhandle med os om den. Derudover sætter hele hans isolationistiske tilgang et stort spørgsmålstegn ved Nato-traktaten og dermed beskyttelsen af især de baltiske lande og Polen, som er særligt sårbare over for truslen fra Rusland,” siger han.

På det diplomatiske plan er der dog ingen grund til at være alt for pessimistisk.

Hvis Merkel stadig er kansler efter næste efterårs tyske valg, vil hendes oparbejdede professionalisme komme hende til gode i samarbejdet med Trump, siger Kai Arz-heimer, professor i statskundskab ved universitetet i Mainz.

”Det gør hun jo med andre stats- og regeringschefer i verden, hvoraf mange er kommet til magten under meget mere problematiske omstændigheder,” siger han og påpeger, at hendes socialdemokratiske forgænger, Gerhard Schröder, gik til valg på at udstille USA’s daværende præsident, George W. Bush, som en krigsmager, men siden blev Bush inviteret til Tyskland:

”Selv hvis verdens ledere ikke kan lide hinanden, har de tendens til at samarbejde ganske godt.”

Men selvom diplomatiet vil bestå, vil valget af Trump føre til en yderligere forværring af et i forvejen splittet Europa. Chefredaktøren for det tyske kulturmagasin Cicero, Christoph Schwennicke, mener ligefrem, at Trump sammen med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, indgår i et ånds-fællesskab, som udgør en trussel mod Europa og dets demokratiske værdigrundlag.

Daniela Schwarzer, direktør for tænketanken Stiftelsen for Videnskab og Politik, mener, at valget af Trump styrker de højrenationale partier, som vinder frem i lande som Frankrig, Tyskland og Østrig på bekostning af de etablerede partier.

”Hans måde at føre valgkamp på var i høj grad polariserende og diskriminerende. Populistiske partier i hele Europa vil studere årsagerne til hans succes og vil formentlig kopiere noget af det,” siger hun, men påpeger, at den politiske kultur og medierne i Europa stadig er forskellige fra USA, så alt vil ikke blive gentaget.

Politolog Christian Tuschhoff peger tilsvarende på, at den polariserende politiske debat i USA vil smitte af på Europa og ”i stigende grad true de europæiske landes demokratiske stabilitet”.

Samtidig vil en stærk anti-europæisk politik fra Trumps side i hvert fald i teorien kunne føre til større økonomisk integration i Europa som forsøg på at give modspil til den magtfulde amerikanske økonomi, siger han:

”Dog vil Trump-administrationen så forsøge at dele europæerne ved at tilbyde særlige aftaler for nøglemedlemmer, og konskvenserne af det er stadig uklare.”

Samtidig har Europa til gode at se, om Trump vil gøre alvor af den politik, han præsenterede i valgkampen, understreger Daniela Schwarzer:

”Det bliver afgørende, hvem han udnævner til nøglepositioner i sin regering og som sine rådgivere. Og det er sandsynligt, at han vil få erfarne medarbejdre omkring sig, som ikke ønsker at underminere Vestens sikkerhedsstrukturer.”