Trump klandres for moralsk svigt efter optøjer

Efter blodige optøjer i staten Virginia kritiseres den amerikanske præsident, Donald Trump, for at give hvide højrenationalister politisk og moralsk dække

En såret hjælpes væk, efter at en bil kørte ind i en stor gruppe moddemonstranter. –
En såret hjælpes væk, efter at en bil kørte ind i en stor gruppe moddemonstranter. – . Foto: Steve Helber/AP/ritzau.

Det var et moralsk svigt med store konsekvenser, da præsident Donald Trump i sin reaktion på de dødelige optøjer i Charlottesville i delstaten Virginia i weekenden undlod direkte at fordømme den stadig mere dristige højrenationalistiske bevægelse, der ansporede urolighederne, og i stedet bebrejdede ”mange sider” for volden.

Det mener en lang række politikere og meningsdannere, der kritiserer præsidenten for at mangle evnerne til at samle en chokeret nation og påpeger, at han kom til magten takket være en uhellig alliance med hvide højrenationalister.

Donald Trumps manglende evne til at udvise moralsk lederskab er en ”skændsel”, skriver eksempelvis klummeskribenten Michael Gerson i avisen Washington Post.

”Hvad stiller vi op med en præsident, der giver slet skjult moralsk dække til det menneskelige hjertes mørkeste drifter”, spørger han.

Balladen i den almindeligvis stille universitetsby Charlottesville begyndte fredag aften lokal tid, da hundredevis af hvide højrenationalister, nynazister og Ku Klux Klan-medlemmer gik i fakkeltog for at demonstrere imod byens planer om at nedrive en statue af general Robert E. Lee, der stod i spidsen for sydstaternes hær under den amerikanske borgerkrig.

Urolighederne eskalerede lørdag med voldelige sammenstød mellem demonstranterne, der havde udstyret sig med hjelme, skjolde og i nogle tilfælde nazistiske symboler, og moddemonstranter, der blandt andet inkluderede religiøse ledere og antifascistiske grupper. En person døde og 19 blev kvæstet, da en 20-årig mand pløjede sin bil ind i en forsamling af moddemonstranter, og Virginias demokratiske guvernør erklærede byen i undtagelsestilstand.

På et kort pressemøde lørdag opfordrede Donald Trump parterne til at indstille optøjerne, men han var den eneste fremtrædende politiske leder, der fordelte ansvaret for ”hadet, bigotteriet og volden” til ”mange sider”. Han nægtede at svare på journalisters spørgsmål om, hvorvidt han ønsker højrenationalisternes opbakning, og hvorvidt han ville betegne bilangrebet som ”hjemlig terrorisme”.

Trumps egne republikanske partifæller kritiserer hans brede formulering.

”Vi bør kalde denne ondskab, hvad den er. Min bror gav ikke sit liv i kampen mod Hitler for, at nazistiske idéer skal stå uimodsagte herhjemme,” skriver eksempelvis den republikanske senator Orrin Hatch på Twitter.

Andre påpeger, at Donald Trumps præsidentskab har givet den højrenationalistiske bevægelse blod på tanden. Præsidenten og hans rådgivere ”fik en skændig ondskab til at føle sig tilpas nok til at komme ud af skabet”, skriver den konservative radiovært og redaktør Erick-Woods Erickson i avisen New York Times.

”Denne præsident er vores præsident. Han er USA’s præsident. Men i takt med, at vi bliver mindre forenet som nation, synes han uvillig eller ude af stand til at tale med overbevisning og moralsk klarhed. Det bliver værre for os alle,” konstaterer han.

Højrenationalisten David Duke, der er tidligere leder af Ku Klux Klan, sagde da også til forsamlede journalister i Charlottesville i lørdags, at demonstranterne vil ”opfylde Donald Trumps løfter” og ”tage vores land tilbage”. Duke var senere på dagen blandt de få, der mente, at præsidenten i sine udtalelser langede for hårdt ud mod højrenationalisterne.

”Jeg vil anbefale, at du kigger dig selv grundigt i spejlet og husker, at det var hvide amerikanere, der gav dig præsidentposten, ikke radikale ventreorienterede,” skriver han til Trump på Twitter.

Natten til i går dansk tid bekendtgjorde det amerikanske justitsministerium, at det indleder en FBI-ledet borgerrettighedsundesøgelse af omstændighederne omkring det dødelige bilangreb.

”Volden og dødsfaldene i Charlottesville rammer lige ned i hjertet af amerikansk lov og retfærdighed. Når sådanne handlinger udspringer af racistisk fanatisme og had, er det et forræderi af vores kerneværdier og kan ikke tolereres,” siger justitsminister Jeff Sessions i forbindelse med bekendtgørelsen.

Den amerikanske borgerkrig sluttede for over 150 år siden, men trak i weekenden blodige spor i Charlottesville i delstaten Virginia. Bystyrets planer om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee førte til protester fra hvide højrenationalister og moddemonstrationer. –
Den amerikanske borgerkrig sluttede for over 150 år siden, men trak i weekenden blodige spor i Charlottesville i delstaten Virginia. Bystyrets planer om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee førte til protester fra hvide højrenationalister og moddemonstrationer. – Foto: Steve Helber/AP/ritzau